Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ 46ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ




    Φεστιβάλ Ολύμπου. Χαρακτηρίστηκε το δεύτερο στην ιεραρχία μεταξύ των Ελληνικών Φεστιβάλ. Αποτελεί διαχρονικά τον πολιτιστικό θεσμό που εκφράζει την Πιερία και όχι μόνο. Φέτος, για τεσσαρακοστή έκτη χρονιά καταξιώνει και αναδεικνύει όλες τις εκφάνσεις της πνευματικής δημιουργίας, με αναφορά το ιστορικό χθες και το δημιουργικό σήμερα.
  Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο), ο φορέας έκφρασης του Φεστιβάλ Ολύμπου, στο φετινό διάβα του ανάμεσα στα  πολιτιστικά μονοπάτια, πέρα της αξιοποίησης του αρχαιολογικού πλούτου της Πιερίας, σταχυολογεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017 με γνώμονα την πολυποικιλία και την ικανοποίηση κάθε καλλιτεχνικής απαίτησης.
  Το δίμηνο (Ιούλιος-Αύγουστος) οι χώροι υποδοχής των εκδηλώσεων θα φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, αρχαιολογικές ομιλίες, αναλόγια, φιλοσοφικούς περιπάτους, χοροθέατρο, εκθέσεις.
  Μάλιστα σε μια περίοδο της γνωστής κρίσης, την προσπάθεια της διοίκησης και των συνεργατών του Οργανισμού, των συνδιοργανωτών, των εθελοντών, των χορηγών, δικαιώνουν τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας,
που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.»
Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
  Το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 στις 7:30 μ.μ. με την τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.
Είναι αφιερωμένο στον καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτριο Παντερμαλή ο οποίος πάνω από τέσσερις δεκαετίες συντόνιζε το ανασκαφικό έργο στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Προς τιμήν του θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με την διαδρομή των ανασκαφών, καθώς επίσης και μέσω της έκθεσης (συμπόσιο ζωγραφικής) που ετοίμασαν οι καλλιτέχνες του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) με θεματολόγιο «Νερό και Αρχαιότητες» θα απεικονίζονται τα ευρήματα και ο αρχαιολογικός πλούτος του Δίου.
  Στο δεύτερο μέρος της τελετής έναρξης, ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. θα υποδεχθεί την φετινή τιμώμενη χώρα, την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων με σειρά παραγωγών που εκφράζουν την κουλτούρα της Μεγαλονήσου, της νήσου της Αφροδίτης, της γης των παλικαριών και της αγάπης.
  Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία έντεχνης μουσικής και Κυπριακού ρεπερτορίου από το μουσικό σύνολο «de profudis» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης σε διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.
  Με αφορμή την έναρξη του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος υποδεχόμενος τιμώμενους και το κοινό, αναφέρει: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου για 46η χρονιά εφέτος, παρά το αρνητικό περιβάλλον από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της χώρας, φιλοδοξεί, όχι απλά να συνεχίσει την πλούσια και ποιοτική πολιτιστική του προσφορά στον τόπο, αλλά να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, προσθέτοντας νέα στοιχεία και νέες μορφές  τέχνης σε αυτό.
Οι εκδηλώσεις τηs τιμώμενης χώρας, φέτος της Κύπρου, οι εκδηλώσεις προς τιμή επιφανών επιστημόνων και καλλιτεχνών, φέτος του καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή, μαζί με το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, τα αναλόγια, τουs φιλοσοφικούς περιπάτους, τις αρχαιολογικές ομιλίες και επιπλέον η προσθήκη στο πρόγραμμα, τοπικών σημαντικών σχημάτων και καλλιτεχνών, συντελούν στην ανάδειξη του Φεστιβάλ Ολύμπου, ωs ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ   όχι   μόνο   της   χώρας   αλλά   της    Ευρώπης. Άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το Φεστιβάλ Ολύμπου, είναι οι χώροι στους οποίους πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις.
Το αρχαίο θέατρο του Δίου, το βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα, η αρχαία Πύδνα, τα αρχαία Λείβηθρα, το μοναδικό στην Ελλάδα, Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, δημιουργούν δέοs και προσφέρουν ευφροσύνη, στουs χιλιάδεs θεατέs αλλά και στουs καλλιτέχνες που θα βρεθούν στους ιερούς και ιστορικούς αυτούς χώρου.
«Στην Πιερία οδήγησέ με Διόνυσε στις όμορφες πλαγιές του Ολύμπου, στον τόπο των Μουσών και των Ολύμπιων θεών, εκεί ζουν οι Χάριτεs, εκεί ο Πόθοs, εκεί τελούνται μεγάλεs τελετέs στιs Μούσεs και το Δία..» γράφει στιs Βάκχεs ο μέγας τραγικός ποιητής της αρχαιότητας, Ευριπίδης.
Ευτυχείs όσοι επισκεφθούν την Πιερία και ευτυχέστεροι όσοι τιs δροσερέs νύχτεs του καλοκαιριού, ζήσουν αξέχαστεs στιγμέs, συμμετέχονταs στιs εκδηλώσειs του 46ου  Φεστιβάλ Ολύμπου.»
  Τέλος οι διοργανωτές σε αυτό το γιορτάσι του πολιτισμού μας περιμένουν όλους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου