Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Γράφει ιστορία η Εθνική γυναικών - Για πρώτη φορά προκρίθηκε στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ
Το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ έγραψε ιστορία στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ της Τσεχίας, με την θριαμβευτική νίκη της Εθνικής ομάδας, κόντρα στην Τουρκία (84-55) και την πρόκριση στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Γυναικών που λειτουργεί, διαχρονικά, στην “σκιά” του ανδρικού και δεν χαίρει του φίλαθλου ενδιαφέροντος, εξασφάλισε την 4η θέση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα είναι η υψηλότερη (5η θέση στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ του 2009), καθώς και την συμμετοχή της στο επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό, την νικήτρια του αγώνα Γαλλίας-Σλοβακίας. “Τσιμπήστε μας να καταλάβουμε ότι δεν ονειρευόμαστε”! φώναζε η Ελεάνα Χρηστινάκη για την μεγαλύτερη στιγμή της Εθνικής Γυναικών στην Πράγα και ενώ όλες οι διεθνείς παίκτριες, ο τεχνικός τους, Κώστας Κεραμιδάς και οι συνεργάτες του, Ελένη Καφαντάρη και Αγγελος Τσίκληρας, χόρεψαν συρτάκι στο κέντρο του γηπέδου, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και οι παίκτες της Εθνικής Ανδρών για να γιορτάσουν μεγάλες επιτυχίες τους. Η τελική διαφορά των 29 πόντων απεικονίζει απόλυτα την καθολική υπεροχή της ελληνικής ομάδας κόντρα στην τουρκική, η οποία προηγήθηκε 15-10 στην πρώτη περίοδο και με 22-12 στο 12’, αλλά η συνέχεια ανήκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Η Μάλτση που είχε αρχίσει νευρικά και άστοχα το παιχνίδι, έκατσε στον πάγκο και η Λολίτα Λύμουρα που την αντικατέστησε, έδωσε ρεσιτάλ οργάνωσης του παιχνιδιού, διαβάζοντας την τουρκική άμυνα. Η εμπειρία της Λύμουρα πρόσφερε ηρεμία στις συμπαίκτριες της, ενώ οι 10 ασίστ που μοίρασε φανερώνουν την αποτελεσματική δημιουργία της. Η Εθνική σημείωσε επιμέρους σκορ 26-15 και αγγίζοντας σχεδόν το “άριστα” στην εφαρμογή της άμυνας “ζώνης” (ματς απ), απέκλεισε την επικίνδυνη, νατουραλιζέ σέντερ της Τουρκίας, Χόλινσγουορθ από τις συμπαίκτριες της.
Η ελληνική ομάδα διέλυσε την ομάδα της γείτονος χώρας στο 3ο δεκάλεπτο και έδωσε ρεσιτάλ στην τελευταία περίοδο. Η τελευταία αναλαμπή της Τουρκίας, ήρθε στο 26’, όταν και μείωσε μέχρι τους 9 πόντους (39-48), ενώ η ελληνική “απάντηση” ήταν ακαριαία και με πόντους από τις παίκτριες του πάγκου, η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 17 πόντους (40-57). “Είμαστε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και το αξίζουμε απόλυτα.
Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά όταν φτάνεις στα ημιτελικά, δεν στοχεύεις στην τέταρτη θέση, αλλά στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. Ευχαριστώ όλες τις συμπαίκτριες μου που μου έδωσαν την ευκαιρία να παίξω σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, την επόμενη χρονιά και σε ηλικία 40 ετών” δήλωσε η αρχηγός της Εθνικής Γυναικών, Εβίνα Μάλτση που πέτυχε ντάμπλ-νταμπλ με 26 πόντους και 10 ριμπάουντ.
ΕΛΛΑΔΑ: Σταμολάμπρου 6 (2), Σταμάτη, Λύμουρα 7 (1), Σπυριδοπούλου 3 (1), Μάλτση 26 (3), Νικολοπούλου 4, Σωτηρίου 3 (1), Κοσμά, Σπανού 11, Καλτσίδου 10 (2), Χρηστινάκη 9 (1).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μπίλικιτς 2, Τσόρα 1, Τσακίρ 11, Ντεμιρμέν, Τσαγκλάρ 6, Αλμπέν 10, Τσανίτεθ 3, Χόλινσγουορθ 15, Ουνέρ, Σενιουρέκ 1, Κοκσάλ 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου