Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Στον Τσίπρα το θέμα των σκουπιδιών μετά τους λάθος χειρισμούς Σκουρλέτη

http://www.protothema.gr/

Στον Τσίπρα το θέμα των σκουπιδιών μετά τους λάθος χειρισμούς Σκουρλέτη

Στις 10 το πρωί η συνάντηση στο Μαξίμου - Πριν τρία χρόνια ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί πως το νόμο, που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να δίνουν σε ιδιώτες, θα τον καταργήσει, θυμίζουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Λύση δια χειρός πρωθυπουργού προσδοκάται να βρεθεί στο πρόβλημα των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα, στον απόηχο και του νέου αδιέξοδου που προκάλεσε η αδιάλλακτη θέση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, που αποκάλεσε τους εργαζόμενους... "μαϊντανούς". Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, που παραμένουν συσσωρευμένοι επί ημέρες στους δρόμους όλων των πόλεων της χώρας, ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα Τρίτη στις 10 το πρωί, όπου και αναμένεται να συζητηθούν προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου. 
 
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας τόνισε: «Με τον πρωθυπουργό έχουμε συναντηθεί σε πολύ δύσκολες εποχές στους δρόμους, θα καταλάβει την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήταν άσχημο το κλίμα. Πιστεύω θα βρεθεί μία καλή λύση. Πριν από τρία χρόνια, με δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι αυτός ο νόμος Ραγκουση, όπου δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να πηγαίνουν σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα τον καταργήσει». 
 
Το  Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, καλεί τους εργαζομένους σε συζήτηση «προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες». Της παρέμβασης του πρωθυπουργού είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ- ΟΤΑ, όπου με το «καλημέρα» ο υπουργός αποκάλεσε τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση «μαϊντανούς» με αποτέλεσμα η συνάντηση να λήξει άδοξα. 

Μοριοδότηση των συμβασιούχων για τις μόνιμες θέσεις προβλέπει η τροπoλογία Σκουρλέτη

Το βράδυ της Δευτέρας, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής. Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.
 
Χθες, σε μια ύστατη προσπάθειά του να πείσει τους συμβασιούχους, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δώσει κατηγορηματικές δεσμεύσεις για τους συμβασιούχους, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της, Γιώργο Πατούλη. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης.
 
Παράλληλα, τον διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων. Επιπρόσθετα, τον ενημέρωσε ότι το αίτημα της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων, περί ειδικής πρόβλεψης μοριοδότησης των συμβασιούχων σε διαγωνισμούς προσλήψεως μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα γίνουν, συμπεριλαμβάνεται στη νομοθετική διάταξη. Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ, σχετικά με το ισχύον απαγορευτικό όριο ηλικίας των 45 ετών στους διαγωνισμούς αυτούς, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί να υπάρξει εξαίρεση, ώστε να γίνει δυνατή και η πρόσληψη ατόμων άνω των 45.
 
Ο κ. Πατούλης, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ παραμένει αμετακίνητη στο πάγιο αίτημαά της για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους και ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσης που θα συμβάλει στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις, επισημαίνοντας πως τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι θα πράξουν οι δήμαρχοι στο μεσοδιάστημα, μέχρι να οριστικοποιηθεί μία ριζική λύση για το ζήτημα. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ που προηγήθηκε, το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων υπέδειξε την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους χιλιάδες συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, αλλά και για την πολυήμερη κατάληψη των αμαξοστασίων, που έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων και να σχηματίζονται πλέον «βουνά» σκουπιδιών στους δρόμους των αστικών κέντρων.
 
 

Αδιέξοδο μετά τη συνάντηση Σκουρλέτη- ΠΟΕ- ΟΤΑ 

«Οι μάσκες έπεσαν. Αφού μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών μέσα σε 5 λεπτά είχε άποψη για την πρόταση μας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μετά τη συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο ίδιος στις δηλώσεις του κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι «έχει πάρει τις αποφάσεις του να δώσει την καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα».
 
Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης τόσο σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση όσο και με όσα είπε στους δημοσιογράφους μετά, έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει το απόγευμα της Δευτέρας νομοθετική ρύθμιση χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου» την πρόταση της ομοσπονδίας εργαζομένων στους ΟΤΑ. «Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν μπορεί να σταθεί. Για πάρα πολλούς λόγους. Υπάρχει προσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ένα ολόκληρο σκεπτικό, δεν μπορείς να τα αψηφείς όλα αυτά. Δεν μπορείς να καταθέτεις προτάσεις, απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι αλήθεια ότι απορρίψαμε τις προτάσεις μέσα σε πέντε λεπτά. Ξεκινήσαμε να κάνουμε μια αναλυτική παρουσίαση των αντιρρήσεών μας, με τις πρώτες αντιδράσεις, αμέσως σηκώθηκαν και έφυγαν», δήλωσε στις κάμερες ο Πάνος Σκουρλέτης.

 

Εισαγγελική έρευνα για τα «βουνά» των σκουπιδιών

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος για τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας και τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μια άκρως επικίνδυνη συνθήκη για τη δημόσια υγεία.
 
Αντικείμενο της έρευνας που διέταξε ο κ. Ζαγοραίος είναι να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Δ. Γκύζης,  ο οποίος αναμένεται να καλέσει και τους πρώτους μάρτυρες σε κατάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου