Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του εντόμου «σφήκα του κάστανου»



Αποτέλεσμα εικόνας για «σφήκας του κάστανου»

Λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί κάστανου στην περιοχή της Πιερίας τα τελευταία δύο χρόνια από την προσβολή σχεδόν της συνολικής καλλιέργειάς τους, από το έντομο Dryocosmus kuriphilus, γνωστού και ως «σφήκας του κάστανου» έρχεται να δώσει για την προσεχή χρονιά, δηλαδή για την σοδειά του 2018, η απόφαση του Πράσινου Ταμείου που ενσωματώνει στις δράσεις του την αντιμετώπιση του εντόμου. Το πράσινο ταμείο που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή με απόφασή του εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους ύψους 157.960,00 ευρώ για την βιολογική καταπολέμησή του, με τη χρήση παρασιτοειδούς εντόμου.
Συνεργασία φορέων
Οι τρείς αρμόδιοι φορείς,  η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πράσινο Ταμείο συνεργάσθηκαν για την σύνταξη του φακέλου που απαιτούνταν για την αντιμετώπιση του ζητήματος ώστε να υπάρξει δραστική λύση που θα ανακόπτει και θα καταπολεμά την εξάπλωση του εντόμου ώστε να προστατευθεί η καλλιέργεια όχι μόνον της Πιερίας, όπου έχει καταγραφεί η πρώτη προσβολή, αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα.  
 Η πρώτη εμφάνιση του εντόμου στην Πιερία        
Η παραγωγή κάστανου αποτελεί σημαντικό τομέα της αγροτικής παραγωγής κυρίως για την ορεινή Πιερία γι ’αυτό επισημάνσεις και διαβήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είχαν γίνει στο παρελθόν, τόσο από μεριάς των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας, με σχετικό ερώτημα, όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς της περιοχής, προς τον αρμόδιο Υπουργό.
 Στην Πιερία εντοπίζεται αυξητική τάση για την παραγωγή κάστανου, σε οργανωμένες φυτείες, κυρίως την τελευταία δεκαπενταετία. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 1000 στρέμματα.


Επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπισή του
Στην Ελλάδα η σφήκα του κάστανου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2014 σε χωριό του Νομού Πιερίας προσβάλλοντας γρήγορα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας. Όμως, με την υπ’ αρ. 2014/690/ΕΕ Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε καταργηθεί η προηγούμενη απόφαση (2006/464/ΕΚ), που αφορούσε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσής του. Ακόμη βάσει της εμπειρίας και των παραδειγμάτων από τις χώρες όπου το έντομο έχει εντοπισθεί, η είσοδος της σφήκας του κάστανου στην Ελλάδα, απειλεί άμεσα την συνολική παραγωγή και ως εκ τούτου ήταν επιτακτική η άμεση και στοχευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική παραγωγή κάστανου συνολικά παρουσιάζει ανοδική πορεία. Παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργειά του στις ορεινές περιοχές της χώρας, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό μεγαλώνει και μπορεί να προσφέρει μια επαγγελματική διέξοδο με σημαντικά εισοδήματα για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου