Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις του 2017 δείχνει το Taxisnet

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις του 2017 δείχνει το Taxisnet

Δύο σενάρια για την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 (εισοδήματα του 2016) επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.
Ένα επταήμερο απομένει μέχρι να πέσει η αυλαία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ. εκτός αυτών που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία των οποίων η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 15.7.2017) και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 3,6 εκατ. δηλώσεις.
Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα οι υποβολές έχουν φτάσει περίπου τις 50.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 250.000 που αναμένεται να υποβληθούν.
Σε κάθε περίπτωση απομένουν 2,5 εκατ. δηλώσεις και είναι αμφίβολο ότι το Taxisnet μπορεί να υποδεχθεί αυτόν τον όγκο σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να δώσουν παράταση δύο εβδομάδων, χωρίς να αλλάζει η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης ή να δώσουν και επιπλέον σιωπηρή παράταση μίας εβδομάδας.
Οι φοροτεχνικοί με επιστολή τους προς το υπουργείο οικονομικών τονίζουν πως: «Θεωρούμε ότι μια παράταση των φορολογικών δηλώσεων τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα , έως 26/7/2017, δεν θα είχε καμία επίπτωση ούτε στον προγραμματισμό εκκαθάρισης, ούτε φυσικά στα δημόσια έσοδα, αφού όπως είναι γνωστό η πρώτη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος είναι η 31η Ιουλίου.
Συνεπώς μια ολιγοήμερη παράταση αφενός μεν, δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο σχεδιασμό του υπ. Οικ. αναφορικά με την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τον αριθμό των δόσεων, αφετέρου δε, θα αποσυμπιέσει το taxis και θα δώσει τη δυνατότητα στους λογιστές-φοροτεχνικούς να υποβάλλουν τις εναπομένουσες δηλώσεις χωρίς το άγχος των προστίμων που καραδοκούν.
Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι, ακόμα και η παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι 26/7/2017 δεν θα επηρεάσει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία, ούτε φυσικά θα επιφέρει κάποια αρνητική συνέπεια στα δημόσια έσοδα.
Μαζί με την υποχρέωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν προστεθεί πλείστες άλλες υποχρεώσεις φορολογουμένων, με τελευταία την έκδοση παραβόλου για τα ανασφάλιστα οχήματα. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις απαιτήσεις για έκδοση εκκαθαριστικού για τους παιδικούς σταθμούς, και τώρα για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ, είναι εργασίες οι οποίες μας αναθέτουν οι φορολογούμενοι, μη δυνάμενοι εμείς να αρνηθούμε, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο σε άσχετες με το επάγγελμα μας εργασίες.
Και για όλα έρχονται e-mail στο δικό μας λογαριασμό, ακόμη και για οφειλές των φορολογουμένων στους Δήμους, γιατί η υλοποίηση της παλαιάς πρότασης μας να υπάρχει δεύτερο e-mail επικοινωνίας στα στοιχεία του TAXISnet, έχει μείνει στις καλένδες. Ένα e-mail για τον φορολογούμενο και ένα για τον Λογιστή-Φοροτεχνικό ώστε να ενημερώνεται ο φορολογούμενος για τέτοιου είδους θέματα, καθόσον είναι τελείως άσχετο με το αντικείμενο ευθύνης των Λογιστών-Φοροτεχνικών, οι οποίοι έχουν επωμισθεί την εκτέλεση της του προϋπολογισμού. Αν αυτό έγινε με τα ανασφάλιστα οχήματα αύριο φαντασθείτε τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Και μη ξεχνάμε και τις ποινικές ευθύνες που θα έχουν αύριο οι συνάδελφοι.
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο για άλλη μια χρονιά δεν έστειλε στο taxis τις βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου των επαγγελματιών με αποτέλεσμα αυτοί να προσέρχονται στην αρμόδια ΔΟΥ για την τελική εκκαθάριση.
Tο ΤΣΑΥ αρνείται επίμονα να «ανεβάσει » τις σχετικές βεβαιώσεις εισφορών για το 2016, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο της υγείας να είναι υποχρεωμένοι να πάνε αυτοπροσώπως στο ταμείο να παραλάβουν την ασφαλιστική βεβαίωση.
Στον αντίποδα, πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και θα δώσει λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα, έτσι ώστε να υποβληθούν ομαλά όλες οι εναπομείνασες φορολογικές δηλώσεις, χωρίς πρόστιμα για τους πολίτες, αλλά και χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για τους λογιστές, οι οποίοι δέχονται τη πίεση των πολιτών ώστε να είναι συνεπείς ως προς τις προθεσμίες.
Γιατί, η αλήθεια είναι ότι για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τις καθυστερημένες εγκυκλίους, τα ζητήματα και τις δυσλειτουργίες που έχουν ανακύψει στο taxis, κ.λπ. δεν ευθύνονται ούτε οι λογιστές, ούτε οι πολίτες.
Λύσεις υπάρχουν και είναι απλές. Χρειάζεται όμως η θέληση από την πλευρά του Υπ. Οικονομικών για να πράξει το αυτονόητο, αλλά και αυτό που προστάζουν οι αρχές της χρηστής διοίκησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου