Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Στη χώρα των social media...


H είδηση θα έπρεπε κανονικά να σημάνει συναγερμό όχι μόνο για τα ΜΜΕ αλλά και για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα: πρόκειται για τη μοναδική χώρα όπου οι πολίτες εκτιμoύν ότι τα social media κάνουν καλύτερο έργο από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Στην ελληνική περίπτωση ισχύει το με όποιον δάσκαλο καθίσεις για χρόνια τώρα, τα περισσότερα από τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν διασταυρώνουν τις πληροφορίες, δημοσιεύουν πρόχειρα και ρηχά ρεπορτάζ και αναλύσεις, μπερδεύουν το σχόλιο με την είδηση και αρέσκονται στη πολεμική. Με τέτοιου επιπέδου δημοσιογραφία εκπαίδευσαν τους πολίτες.

Οι ίδιες παθογένειες αναπαράγονται κατά κόρον στα ελληνικά social media. Αλλά τουλάχιστον τα τελευταία είναι συχνά πιο αυθόρμητα και ελεύθερα, χώρια ότι δεν κοστίζουν και τίποτα. Οι χρήστες φαίνεται ότι εμπιστεύονται περισσότερο τους φίλους τους στο facebook, αφού η επώνυμη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, όπου ακόμη υπάρχει, έχει χάσει την αξιοπιστία της,

Στις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, το κοινό εμπιστεύεται περισσότερο τα παραδοσιακά ΜΜΕ και δικαιολογημένα, ιδιαίτερα μετά το κύμα των fake news του ίντερνετ που συνέβαλλαν στην εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ.

Η όποια ενημέρωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δημοσιογραφία, που απαιτεί πραγματικό ρεπορτάζ και έρευνα, επαγγελματίες δημοσιογράφους, διέπεται από κανόνες δεοντολογίας και μπορεί να ελεγχθεί για την εγκυρότητα της πολύ πιο αποτελεσματικά από ένα ανώνυμο post στο twitter.

Η χώρα των social media είναι μια χώρα όπου οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι σωστά και δεν μπορούν να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου