Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Δήμος Κατερίνης: Στην πλατεία Ηρώων τοποθετείται η προτομή του Μ. Αλεξάνδρου

Την πλατεία Ηρώων θα κοσμεί η μπρούτζινη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε το 1992, ο αείμνηστος δημιουργός Ευθύμης Καλεβράς (1929 - 2011), καθώς ολοκληρώθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης, η μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, ενώ οδεύουν στην τελική ευθεία και οι προετοιμασίες τοποθέτησης του έργου στην συγκεκριμένη πλατεία.

«Η πλατεία Ηρώων θεωρήσαμε ότι είναι ο πλέον ενδεδειγμένος - λειτουργικός χώρος τοποθέτησης της προτομής του Μεγάλου Στρατηλάτη, που μεταλαμπάδευσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου και συνιστά ύψιστο χρέος και σπονδή στη μνήμη του» τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σημειώνοντας ότι: «Η ασφαλής (επανα)τοποθέτηση του γλυπτού – δημιουργία του Ευθύμη Καλεβρά, ο οποίος πλούτισε με την τέχνη του, την Πιερία, την Ελλάδα προϋπέθετε την εκπόνηση μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες μας».

Κληροδότημα για τις επόμενες γενιές

«Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της κεντρικής προτομής, η οποία επικάθεται σε μαρμάρινο βάθρο, ένθεν και ένθεν του οποίου βρίσκονται δυο τοιχεία. Αυτά επικαλύπτονται με νέας τεχνοτροπίας υλικά και αποσκοπούν εκτός από την αισθητική αναβάθμιση, στην προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου να κληροδοτηθεί το μνημείο ακέραιο στις επόμενες γενιές» σημειώνει από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Ντούρος.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στις προσόψεις των τοιχείων (που προαναφέρθηκαν), τοποθετούνται μαρμάρινες πλάκες με αναγραφόμενες δυο από τις μνημειώδεις φράσεις του Στρατηλάτη και Βασιλιά της Μακεδονίας, ενώ στην πίσω πλευρά του μνημείου πρόκειται να τοποθετηθούν 14 Μακεδονικές σάρισες (δόρατα), μήκους περίπου 5 μ. εκάστη, με τελική επικάλυψη μπρούντζου, καθώς και 2 ασπίδες διαμέτρου 0,70μ., μακεδονικού τύπου, μπρούτζινες σφυρήλατες, με κεντρικό διάκοσμο τον Ήλιο της Βεργίνας.

Το έργο αποτελεί δωρεά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας και αρχικά (1994) είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και παρέμεινε έως το 2005. Η προτομή φυλάσσεται από τότε σε δημοτικό χώρο. Για το θέμα υπήρξε ενδιαφέρον και συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Κοινότητας, του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου.


Τέλος, οι εργασίες διαμόρφωσης της βάσης και εν συνεχεία η τοποθέτηση της προτομής αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου