Εγκλωβισμένο μεταξύ της παράδοσης της Ν.Δ. να καταφεύγει στον ρεβανσισμό των Ειδικών Δικαστηρίων και των ακραίων φωνών του κόμματός του, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια για την προανακριτική ● Απόντες από τη χθεσινή συζήτηση Κυρ. Μητσοτάκης, υπουργοί και Φώφη Γεννηματά ● Κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψηφίζουν σήμερα τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου
Με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του τυπικά αμέτοχους και τη Φώφη Γεννηματά απούσα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, οι πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναμένεται να προσθέσουν σήμερα με την ψήφο τους στην Ολομέλεια τρία νέα αδικήματα στο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επέλεξαν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας που υιοθέτησαν εφτά μήνες πριν, όταν η Βουλή με άδεια τα κυβερνητικά έδρανα αποφάσιζε τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για τυχόν παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης, με αφορμή τις εξελίξεις στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.
Τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κατηγορήσει τον απόντα πρωθυπουργό για «υποκρισία, δειλία και ατολμία», ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πως δεν πρόκειται να εμφανιστεί ούτε όταν συζητηθεί στη Βουλή η «ειλημμένη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση παραπομπής του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο.
«Βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η παράταξή του να καταφεύγει στον ρεβανσισμό των Ειδικών Δικαστηρίων και στην παράδοση που έχει η οικογένειά του απέναντι στον κ. Σαμαρά. Πόσες φορές να δηλώσει πολιτική υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματός του;» διερωτήθηκε.
Προγραμματισμένη στην εκπνοή της παράτασης των εργασιών της προανακριτικής, η σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί τελικά μόνο με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διαχώρισαν τη θέση τους. Η διαδικασία θα αποδώσει τρεις κατηγορίες επιπλέον στον Δ. Παπαγγελόπουλο για σύσταση συμμορίας, εκβίαση και δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου.
Μιλώντας ο ίδιος χθες στην Ολομέλεια επανέλαβε πως «εύχεται» να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, ώστε να συνεχίσει να «βασανίζει», όπως είπε, τους διώκτες του με την ουσία και την αλήθεια της υπόθεσης. «Δεν θα οχυρωθώ πίσω από ακυρότητες και άλλες νομικές διαδικασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας άμεσα και για «ανατριχιαστικές λεπτομέρειες» στην κατάθεσή του κατ’ αρχήν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
«Εκδικητική δίωξη»
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε πάντως στην «εκδικητική πολιτική δίωξή του» προσθέτοντας επιπλέον δύο στόχους της, τη διαστρέβλωση της εικόνας του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την επιβίωση «κάποιων γνωστών-αγνώστων και φαύλων» πολιτικών. Χαρακτήρισε για άλλη μία φορά «παράνομες και αντισυνταγματικές» τις διαδικασίες της προανακριτικής, υποστήριξε πως επιστρατεύτηκαν μέσα και πρόσωπα προκειμένου «να ξεπλυθούν» πολύκροτες υποθέσεις (λίστα Λαγκάρντ, Marfin, «Νοοr 1») επικέντρωσε δε, σε «επίορκους» εισαγγελείς και μάρτυρες καταγγέλλοντας (και) προσωπικές σκοπιμότητες.
«Αραγε θα υπάρξει αμοιβή για τον Μυωνή; Εμαθα ότι ο Π. Αθανασίου ενδιαφέρεται και πάλι να γίνει οικονομικός εισαγγελέας. Θα δούμε στο μέλλον πόσο κοστίζει ο Παπαγγελόπουλος…» τόνισε. Αναφερόμενος από την πλευρά του στο «μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως απέτυχε η προσπάθεια της πλειοψηφίας να συγκαλύψει το σκάνδαλο της Νοvartis και πως η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής περί δήθεν σκευωρίας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για την απουσία τους και από τη χθεσινή συζήτηση, σχολιάζοντας πως «δεν είχαν την τόλμη να σταθούν απέναντι από τον άνθρωπο που κατηγορούν και σέρνουν σε μια διαδικασία προειλημμένης απόφασης για να αντικρούσουν τα επιχειρήματά του». Χαρακτήρισε ακόμα «βαθιά υποκριτική» τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη διερωτώμενος: «…τι θέλει να μας πει, πως ερήμην του κινείται αυτή η διαδικασία, ή μήπως ότι αυτός που κινεί τα νήματα δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο κ. Σαμαράς;»
Τονίζοντας επιπλέον τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη η πιθανότητα ύφεσης και λιτότητας μετά την πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και οι θεσμοί». «Η κυβέρνηση έχει δείξει πως δεν μπορεί να υπηρετήσει τους σκοπούς της Δικαιοσύνης, δεν τη θέλει ως ανεξάρτητο θεσμό.
Η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου είναι άλλη μια απόδειξη της εργαλειοποίησης των θεσμικών διαδικασιών» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν θα νομιμοποιήσει το φιάσκο της προανακριτικής» αφήνοντας μόνους Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αναλάβουν την ευθύνη της σημερινής ψηφοφορίας.
Πιστοί στην εκδοχή της «σκευωρίας»
Σαν έτοιμη από… καιρό εμφανίστηκε η Ν.Δ. στη Βουλή, πιστή στη δική της εκδοχή περί «σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis. Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, κύκλοι της Ν.Δ. έλεγαν ότι «σύρθηκε στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά για τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών εναντίον του πρώην υπουργού, ο κ. Τσίπρας τήρησε αμήχανη σιωπή». Προσέθεταν ακόμη ότι «μένει ένα αναπάντητο ερώτημα: Τι κρατάει ενωμένο τον κ. Τσίπρα με τον Παπαγγελόπουλο; Ισως το γεγονός ότι δύο υπουργοί του «συζητούσαν», μέσα στο μέγαρο Μαξίμου, με επιχειρηματία για τις “εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις”».
Με την ηχηρή απουσία κορυφαίων στελεχών, το βάρος από πλευράς συμπολίτευσης σήκωσαν ο πρόεδρος της προανακριτικής, Ιωάννης Μπούγας, και ο εισηγητής της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Μπούγας κατήγγειλε σχέδιο εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία εισαγγελικών αρχών αλλά και «πολιτική καθοδήγηση». Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει γιατί επί των ημερών του δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα στη Novartis για αθέμιτες πρακτικές και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν από τα έγγραφα του FBI προκύψει ότι οι μάρτυρες στις ΗΠΑ είναι ίδιοι με την Ελλάδα και προσδοκούσαν οικονομικό όφελος.
Θάνος Πλεύρης και Ιωάννης Μπούγας σήκωσαν το βάρος της συμπολίτευσης, αφού πρωθυπουργός και υπουργοί απουσίαζαν
«Απορώ πώς εσείς με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στείλατε σε προανακριτική δέκα πολιτικά πρόσωπα και τώρα με πέντε δικαστικούς δεν τολμάτε τη διερεύνηση. Ή καλύπτετε ή φοβάστε», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης. Απόλυτα πεπεισμένος για επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου αλλά «χωρίς αίσθημα εκδίκησης» εμφανίστηκε ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.). «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, υλοποίησαν σχέδιο χρήσης ενός πολυπλόκαμου δικαστικού συστήματος, με αντίληψη «Ρασπούτιν»», τόνισε μεταξύ άλλων.
Aπό την πλευρά του ΜέΡΑ25, που δεν συμμετέχει ούτε στην προανακριτική ούτε στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η Φωτεινή Μπακαδήμου επισήμανε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαστικό σώμα και κατηγόρησε τα μεγαλύτερα κόμματα για επικοινωνιακές συγκρούσεις και τεχνάσματα.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Ανούσια αντιπαράθεση
Για ανούσια δικομματική αντιπαράθεση σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι στρατηγικές συγκλίσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για οριστικό ενταφιασμό του σκανδάλου Novartis, κουκούλωμα, συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό, εξηγώντας γιατί το κόμμα του δεν μετέχει πλέον στην επιτροπή και θα απέχει από την ψηφοφορία σήμερα.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι διαχρονικά «επί όλων των κυβερνήσεων και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούσαν επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή είχαν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για διάφορους κάθε φορά λόγους. Και σε αυτό δεν θα αποτελούσαν βέβαια εξαίρεση ούτε οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ».
Κ. Βελόπουλος: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών»
Για παιχνίδι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισμα λογαριασμών που θα καταλήξει σε συμψηφισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Εμείς λέμε «ναι» στην προσπάθεια εξυγίανσης, αλλά λέμε «όχι» στην προσπάθεια συγκάλυψης του ηθικού αυτουργού. Φυσικός αυτουργός είναι ο Παπαγγελόπουλος και ηθικός είναι ο Τσίπρας. Και εσείς είστε φοβικοί. Γιατί φοβάστε να κάνετε το αυτονόητο. Εκτός αν έχετε συμφωνήσει κάτι μεταξύ σας», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα άφησε αιχμές και για όσα υποστηρίζει η Ν.Δ.: «Ποια είναι η σκευωρία; Οτι ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να βάλει τον Σαμαρά στη φυλακή; Είστε σοβαροί; Αν είναι έτσι αποδείξτε το! Δεν το κάνετε όμως».
Αγόρευση με «ανυπομονησία εφήβου»
Διατεθειμένος να απαντά για το υπόλοιπο του βίου του στις κατηγορίες που του απευθύνουν εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας για «σκευωρία» πολιτικών, επίορκων εισαγγελέων και σκοτεινών ιδιωτών. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης που, όπως δήλωσε, αντιμετώπισε με ανυπομονησία «εφήβου πριν το πρώτο ραντεβού ή την πρώτη πενταήμερη» την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, απάντησε «συνοπτικά» σε όσα του καταλογίζουν οι εισαγγελείς Ελ. Ράικου, Π. Αθανασίου, Γ. Τσατάνη, περιέγραψε με μελανά χρώματα την προσωπικότητα και τις προθέσεις του επιχειρηματία Σ. Μυωνή, ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά προσωπικές του συνομιλίες με τον Κων. Μητσοτάκη αλλά και τον Αντ. Σαμαρά για πρόσωπα που σχετίζονταν με πολύκροτες υποθέσεις.
Ειδικότερα αναφέρθηκε:
● Στη Γεωργία Τσατάνη: Υποστήριξε πως χειρίστηκε και αρχειοθέτησε με παράνομο τρόπο τη δικογραφία Βγενόπουλου, επανέλαβε πως «είναι σύζυγος και μητέρα υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας» και πως ο Κων. Μητσοτάκης την είχε αποτρέψει από το να «προφυλακίσει έναν καλό άνθρωπο», όπως η ίδια είχε παραδεχτεί απέναντί του μετανιωμένη. «Μου το αποκάλυψε ο ίδιος…», σημείωσε.
● Στον Παναγιώτη Αθανασίου: Με κάθε τρόπο επεδίωκε την ανανέωση της θητείας του. Ανέφερε ενδεικτικά πως ο ίδιος καθυστερούσε τις έρευνες για τον Μιχ. Σάλλα, προκειμένου να ασκηθούν οι διώξεις μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του, ώστε να «λειτουργήσουν» για την ανανέωσή της, ενώ για τους ίδιους λόγους επιχείρησε να χρησιμοποιήσει «κουτοπόνηρα» πληροφορίες για «κρυφούς λογαριασμούς» του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου. Οτι διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Γ. Αλαφούζο, οπότε και ο ισχυρισμός περί «εξαναγκασμού» του, όταν διέταξε τη δέσμευση των λογαριασμών του, χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί απέναντί του.
Σχετικά, τέλος, με την εμπλοκή του στη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens και τις «διαρροές» εναντίον της οικογένειας Μητσοτάκη, επικαλούμενος εν ζωή μάρτυρες, δήλωσε: «…Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι λέξεις του Κων. Μητσοτάκη: “Πρέπει να σταματήσει τις διαρροές αυτός ο αλιτήριος…”».
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στη συνάντησή του με τον επιχειρηματία Σ. Μυωνή και στην παρέμβαση της τότε κυβέρνησης προκειμένου να διευθετηθεί η χρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γ. Φιλιππάκη. Μίλησε για τον άνθρωπο που βρισκόταν σε «έξαλλη κατάσταση» στο γραφείο του Ν. Παππά, δήλωσε πως πριν τον συναντήσει είχε αρνητική προδιάθεσή απέναντί του γιατί «σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, φαινόταν να έχει σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες», επικαλέστηκε τις «συνωμοσιολογίες» του περί αντισημιτισμού, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τη μήνυση του επιχειρηματία στην ισραηλινή Δικαιοσύνη τον Απρίλιο του 2019, στην οποία παρουσίαζε τον Μ. Βορίδη ως «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης».
«Τον συνάντησα για πρώτη και μοναδική φορά, πριν τέσσερα χρόνια, στο γραφείο του Ν. Παππά», αφηγήθηκε. «Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά, ο κ. Παππάς με συγκρατούσε για να μη φύγω, υπενθυμίζοντας με νοήματα τη μεσολάβηση Νετανιάχου. Ο Μυωνής αποχώρησε σε πιο έξαλλη κατάσταση. «Δεν ξέρετε τι είδους Εβραίος είμαι εγώ, με λάθος Εβραίο τα βάλατε, θα δείτε τι θα πάθετε!», έλεγε. Επέστρεψε μόνος του στο γραφείο μετά από λίγη ώρα». Ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε πως το δεύτερο συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών, που ο επιχειρηματίας εμφανίζει σήμερα ως αποδεικτικό του «δήθεν εκβιασμού του», συντάχθηκε αποκλειστικά από τη δική του πλευρά, ενώ τόνισε πως «...πόσο βλάκας θα ήμουν να τον εκβιάσω (σ.σ.: αναφερόμενος στην επίμαχη φράση των 12 λέξεων περί εξόδων του εκδότη) μπροστά σε έτερο υπουργό της κυβέρνησης».
Αναφερόμενος, τέλος, στις παρεμβάσεις του Αντ. Σαμαρά στην αντιδικία Μυωνή-Φιλιππάκη, υποστήριξε ότι σε συνομιλία τους (που δεν θέλησε προς το παρόν να αποκαλύψει αυτούσια) επιχείρησε να «χρεώσει τον Στ. Παπασταύρου σε κάποιο άλλο πρόσωπο για το οποίο και μίλησε με απρεπή λόγια…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου