Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ 27ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ

 

      Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, όπως ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της διασποράς από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, αναβίωσε την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δίου το 27ο  ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών του Δίου.

      Το φετινό Αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασαν επισκοπή Δίου, τιμώντας τη λαμπρή εκκλησιαστική ιστορία του τόπου και τη μνήμη των αοιδίμων επισκόπων Δίου Παλλαδίου και Στεφάνου. 

      Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ιερατικό συλλείτουργο, ιερουργούντων του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Παύλου Ντούρου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο και του Εφημερίου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δίου π. Δημητρίου Κουτσιμάνη, πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργείας τελέστηκε το Μνημόσυνο των επισκόπων Δίου, Παλλαδίου και Στεφάνου με την παρουσία των τοπικών αρχόντων και των εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Πιερίας.  

     Ο ακούραστος πρωτεργάτης του πατροπαράδοτου εθίμου του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ π. Δημήτριος Κουτσιμάνης, απευθύνοντας τον χαιρετιστήριο λόγο του στο εκκλησίασμα μεταξύ άλλων επισήμανε: 

       «Αδελφοί μου, ακολουθώντας πιστά την εντολή του Ιερού Ευαγγελίου, προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη και την επικοινωνία όσων διαμένουμε εδώ στη γενέτειρα γη, με τους απανταχού αδελφούς μας που κατάγονται από τον τόπο μας. Τα θεόπνευστα λόγια του Ευαγγελίου αποτελούν άλλωστε τον θεμέλιο λίθο, καθώς και τη νοηματική κατεύθυνση του εθίμου του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, που δεν επιλέξαμε τυχαία να το αναβιώνουμε την σημερινή ημέρα. Αυτή τη τόσο σημαντική για την Ορθοδοξία Κυριακή, επιλέξαμε να συνασσόμαστε, δηλαδή, να συγκεντρωνόμαστε και να ανταμώνουμε εδώ στην αγκαλιά της Ενορίας μας, στην Πατρώα γη του Δίου. Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ ως ένα έθιμο θεσμός, που αναβιώνει εδώ και 27 χρόνια, είναι βέβαιο ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και γι΄ αυτό, πάρα τις δυσκολίες της σύγχρονης εποχής αλλά και της  υγειονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα, προσπαθούμε να το διατηρούμε ως κορωνίδα της ύπαρξής μας. 

     Όπως πολύ καλά γνωρίζουν και θυμούνται οι παλαιότεροι Ενορίτες μας, το έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ είχε λησμονηθεί με το πέρασμα των χρόνων. Όμως, από τα πρώτα χρόνια της χειροτονίας μου, όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Εφημερίου, με αισθήματα σεβασμού και αναγνώρισης της ιστορίας του τόπου μας ένιωσα την ανάγκη να το αναβιώσουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στους προγόνους μας, αλλά και ως παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.  

Το φετινό 27ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ είναι αφιερωμένο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασαν Επισκοπή Δίου, τιμώντας την λαμπρή Εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας και τη μνήμη των αοιδίμων Επισκόπων Δίου, Παλλαδίου και Στεφάνου.

Το Δίον αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους τόπους της Πιερίας και όχι μόνο. Κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους υπήρξε η κατεξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το πλήθος των ιερών που έχουν ως σήμερα ανακαλυφθεί. Η πρωτοβυζαντινή βασιλική επισκοπή του Δίου, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αποτελούσε τον επισκοπικό ναό της πόλης, κάτι που καταμαρτυρεί το μέγεθος και η λαμπρότητα του ναού, αλλά και οι επανειλημμένες επισκευές και επεκτάσεις, όπως επίσης το πλήθος  και το είδος των προσκτισμάτων που διαθέτει, αλλά και η εν γένει κεντρική θέση στον πολεοδομικό ιστό της Αρχαίας Πόλης του Δίου. Το Δίον, είναι η μόνη πόλη της Πιερίας που απαντάται στις πηγές των πρωτοβυζαντινών χρόνων και συνάμα αποτελεί έδρα της αρχαιότερης γνωστής επισκοπής της περιοχής, δεδομένα που καταδεικνύουν τη σημασία του Δίου κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Την παλαιότερη μαρτυρία για την επισκοπή Δίου, πέρα από τα ευρήματα των ανασκαφών, αποτελεί η αναφορά της συμμετοχής του επισκόπου Δίου Παλλαδίου στη σύνοδο της Σαρδικής το 343 μ.Χ. Έναν αιώνα περίπου αργότερα, ο επίσκοπος Δίου Στέφανος, συμμετέχει στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στην Έφεσο το 431 μ.Χ.  Ακόμη, διασώζεται αναφορά στις ιστορικές πηγές στην επισκοπή Δίου και συγκεκριμένα στον κατάλογο των επισκοπών που υπάγονται στην επαρχία της Δευτέρας Θεσσαλίας, όπου αναφέρεται ότι ο επίσκοπος Δίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των υπολοίπων επισκοπών. Η μετάβαση και η συμμετοχή των επισκόπων Δίου στις συνόδους της Σαρδικής και της Εφέσου, αλλά και η πρώτη θέση στα πρεσβεία που κατείχε ο επίσκοπος Δίου στην επαρχία της Δευτέρας Θεσσαλίας, αναδεικνύουν τη σημασία και την ιστορικότητα της επισκοπικής τους έδρας, της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Δίου. 

Λίγο πριν την απόλυση της σημερινής Θείας Λειτουργίας, τελέσαμε το μνημόσυνο των δύο αυτών Αρχιερέων που ποίμαναν την ιστορική επισκοπή του Δίου και διασώζονται τα ονόματά τους από τις ιστορικές πηγές. Η Ενορία μας, συναισθανόμενη το βάρος του λαμπρού κι ενδόξου παρελθόντος της, τιμά σήμερα τις απαρχές των λαμπρών καταβολών της. Γι΄αυτό αποφασίσαμε το φετινό ΑΝΤΑΜΩΜΑ να είναι αφιερωμένο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασαν επισκοπή Δίου, αναγνωρίζοντας και αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της Εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου μας και αποδίδοντας φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του Ευαγγελίου που αγωνίστηκαν για τη διάδοση και τη θεμελίωση του Χριστιανικού μηνύματος στον ιστορικό τόπο που έχουμε την ευλογία να καταγόμαστε και να διαβιούμε. 

Εύχομαι αδελφοί μου, η λαμπρότητα και το κάλλος του ενδόξου παρελθόντος αυτού του τόπου, να είναι διάχυτα και στη δική μας εποχή, να διδάσκουν και να εμπνέουν τη σύγχρονη ζωή μας και να οδηγούν τα έργα μας προς Δόξαν Θεού». 

         Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη περιοχή δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των παραδοσιακών εκδηλώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου