Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ο Έλον Μασκ δίνει στην Ουκρανία πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink...


Η Ουκρανία δημιουργεί «κυβερνοστρατό» ...
Την δική του συνεισφορά στην Ουκρανία αποφάσισε να παρέχει ο Έλον Μασκ για να την βοηθήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία. O επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης για την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, θα παρέχει στο Κιεβο σταθμούς Starlink και...
πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί.

Η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink της εταιρείας είναι διαθέσιμη στην Ουκρανία και η SpaceX στέλνει περισσότερα τερματικά στη χώρα, της οποίας το διαδίκτυο έχει διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής.


"Η υπηρεσία Starlink είναι πλέον ενεργή στην Ουκρανία. Περισσότερα τερματικά καθ' οδόν", έγραψε στο Twitter και ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας.


Μερικές ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε αποδοκιμάσει τον δισεκατομμυριούχο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από αυτόν να προμηθεύσει στην Ουκρανία σταθμούς Starlink.

«Ενόσω προσπαθείτε να εποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Μπορεί οι πύραυλοί σας να προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, όμως οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς αμάχους! Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink», έγραψε το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τον ψηφιακό τομέα.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τον Έλον Μασκ να προτρέψει «τους Ρώσους που έχουν σώας τα φρένας» να εναντιωθούν στην κυβέρνησή τους.

Η SpaceX εκτόξευσε την Παρασκευή ένα δεύτερο φορτίο περίπου πενήντα δορυφόρων Starlink προκειμένου να παράσχουν μια σύνδεση ίντερνετ σε πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι προσώρας σαφές πώς οι χρήστες στην Ουκρανία είχαν τη δυνατότητα στο έδαφος να λάβουν την υπηρεσία.


Τι είναι το Starlink;

Το Starlink είναι ένα project που θα τοποθετήσει χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στην Γη (LEO = Low Earth Orbit), 550 χιλιόμετρα πάνω από εμάς. Θα μεταδίδουν σήματα διαδικτύου προς τους πομποδέκτες εδάφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταδίδουν τοπικά ή θα μεταφέρουν τα δεδομένα απευθείας στον δρομολογητή Starlink.

Το Starlink δεν είναι το ίδιο με ένα σήμα κινητού τηλεφώνου ή 5G. Επιτρέπει σε ένα σπίτι, μια επιχείρηση ή μια απομακρυσμένη τοποθεσία να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου.

Το Starlink διαφημίζει ταχύτητες λήψης έως 1Gbps, όταν όμως η υπηρεσία γίνει πλήρως λειτουργική. H SpaceX στοχεύει σε καθυστέρηση (latency) κάτω των 20 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Όπως έχει σημειώσει ο Μασκ, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η Starlink "είναι σχεδιασμένη για αραιοκατοικημένες περιοχές” είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη

Είναι σαν τις ειδικές μας δυνάμεις, λένε οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς η πλατφόρμα που αντιπροσωπεύει το δορυφορικό δίκτυο λειτουργεί σχεδόν όπως οι ειδικές δυνάμεις τους. «Το Starlink μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς», λένε στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook.




Η Ουκρανία δημιουργεί «κυβερνοστρατό» για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις

Νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μιχάιλο Φεντόροφ είχε δηλώσει πως η Ουκρανία θα δημιουργήσει έναν κυβερνοστρατό για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ψηφιακές επιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχει απευθύνει κάλεσμα στους χάκερ της χώρας να βοηθήσουν στην προστασία κρίσιμων υποδομών και στη διαξαγωγή αποστολών κυβερνοκατασκοπείας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

«Δημιουργούμε έναν κυβερνοστρατό», έγραψε ο Φεντόροφ σε ανάρτησή του στο Twitter που παρέπεμπε στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram, η οποία δημοσίευσε μία λίστα με εξέχοντες ρωσικούς ιστότοπους. «Θα υπάρχουν αποστολές για όλους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο μέτωπο του κυβερνοχώρου. Η πρώτη αποστολή είναι στο κανάλι για τους ειδικούς του κυβερνοχώρου».

Χάκερ έριξαν την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου

Εκτός σύνδεσης ο επίσημος ιστότοπος του Κρεμλίνου, του γραφείου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, kremlin.ru.

Όπως γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης «έπεσε» το απόγευμα του Σαββάτου, έπειτα από αναφορές περί κυβερνοεπιθέσεων εναντίον διαφόρων ιστότοπων της ρωσικής κυβέρνησης και κρατικών ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου