Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Πως η νέα κλιμάκωση Ρωσίας-Ουκρανίας θα προκαλέσει τρομακτικό σοκ στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

 


Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς από σήμερα κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας με την εισβολή του Ρώσικου Στρατού στην περιοχή του Ντομμπάς, ωστόσο ο αντίκτυπος στην ενέργεια δεν θα είναι η μόνη συνέπεια.


Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, αναλυτές αναφέρουν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η κρίση παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο.

Η Ουκρανία θεωρείται ο "σιτοβολώνας της Ευρώπης" και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί σκληρά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αναφέρει ο Alan Holland, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Keelvar.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλοι προμηθευτές μετάλλων και άλλων βασικών εμπορευμάτων, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι βασικοί κίνδυνοι της κλιμάκωσης περιλαμβάνουν:

Ασφάλεια των τροφίμων
Η Ουκρανία παράγει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Είναι επίσης μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού.

"Αν και η περίοδος συγκομιδής είναι ακόμη λίγους μήνες μακριά, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα δημιουργούσε ελλείψεις ψωμιού [και θα αύξανε τις τιμές καταναλωτή το φθινόπωρο", δηλώνει ο Holland.

Το νόμισμα της Ουκρανίας άρχισε να υποχωρεί σε αξία από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σύνορα των δύο χωρών. Αυτό θα αυξήσει το κόστος των εξαγωγών της χώρας.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πληγεί – πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική βασίζονται επίσης στο ουκρανικό σιτάρι και καλαμπόκι και οι διαταραχές στον εφοδιασμό θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές, αναφέρει ο Dawn Tiura, πρόεδρος στον βιομηχανικό όμιλο Sourcing.

"Η Κίνα είναι επίσης μεγάλος αποδέκτης ουκρανικού καλαμποκιού - στην πραγματικότητα, η Ουκρανία αντικατέστησε τις ΗΠΑ ως κορυφαίος προμηθευτής καλαμποκιού της Κίνας το 2021", είπε.

Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού βρίσκονταν ήδη στα ύψη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 12% από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 14,5% την ίδια περίοδο.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνεται και θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση.

"Η αύξηση των τιμών των τροφίμων θα επιδεινωθεί με πρόσθετους κλυδωνισμούς στις τιμές, ειδικά εάν οι βασικές γεωργικές περιοχές στην Ουκρανία καταληφθούν από φιλικές προς τη Ρωσία δυνάμεις", δήλωσε ο Per Hong, μείζων εταίρος στην εταιρεία συμβούλων Kearney.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ρωσία είναι επίσης ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς σιταριού.

Περαιτέρω, οποιεσδήποτε διαταραχές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου θα επηρεάσουν με τη σειρά τους την παραγωγή ενεργοβόρων προϊόντων, όπως τα λιπάσματα - και αυτό είναι βέβαιο ότι θα πλήξει ακόμη περισσότερο τη γεωργία, λέει ο Holland. Τα λιπάσματα ήταν ήδη σε έλλειψη πέρυσι, γεγονός που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι.

Μέταλλα και πρώτες ύλες
Η Ουκρανία αύξανε σταθερά τις εξαγωγές της όλα τα τελευταία χρόνια και τώρα είναι ένας "τεράσιος πάροχος" πρώτων υλών, χημικών προϊόντων, ακόμη και μηχανημάτων όπως μεταφορικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τον Tiura.

Είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής ορυκτών και άλλων βασικών εμπορευμάτων, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Ρωσία ελέγχει επίσης περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι σημαντικός παραγωγός νικελίου και πλατίνας, σύμφωνα με τον Hong.

Το νικέλιο είναι μια βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και ο χαλκός - που θεωρείται ευρέως ως οικονομικό βαρόμετρο - χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή ηλεκτρονικών και την κατασκευή κατοικιών.

"Η βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο νέον που προέρχεται από την Ουκρανία και η Ρωσία εξάγει επίσης μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την κατασκευή ημιαγωγών, κινητήρων αεροσκαφών, αυτοκινήτων και φαρμάκων", συμπληρώνει ο Hong.

Επιπτώσεις στη Γερμανία
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί από την κλιμακούμενη κρίση, η Γερμανία θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.

Η Γερμανία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών για την μεταποιητική βιομηχανία της και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο που λαμβάνει από τη Ρωσία, δηλώνει ο Atul Vashistha, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφοριών κινδύνου αλυσίδας εφοδιασμού Supply Wisdom.

"Εάν οι εντάσεις συνεχίσουν να αυξάνονται και δούμε αύξηση των διαταραχών λόγω ενδεχόμενου πολέμου ή κυρώσεων, η μεταποιητική παραγωγή στη Γερμανία θα πληγεί σημαντικά. Τα εργοστάσια θα πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή, πράγμα που θα επηρεάσει την παραγωγή και σε άλλες χώρες", αναφέρει μιλώντας στο CNBC.

Οι κορυφαίες εξαγωγές της Γερμανίας περιλαμβάνουν αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, άλλο μεταφορικό εξοπλισμό μεταφορών, ηλεκτρονικά είδη, μέταλλα και πλαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου