Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία – Δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής

https://www.kathimerini.gr/

 Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο. 

Το μέγα ερώτημα, αναφορικά με το μέχρι πού θα κλιμακώσει την εισβολή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να πλανάται αναπάντητο στην ατμόσφαιρα, ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

 

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Λονδίνο: Η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει όλη την Ουκρανία

Η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά ο ρωσικός στρατός απέτυχε την πρώτη ημέρα της εισβολής, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Ο ίδιος έκανε λόγο για εκτιμήσεις περί 450 απωλειών στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

09:29

Ρωσική προσπάθεια phishing καταγγέλλει η Ουκρανία

Ηλεκτρονικό πόλεμο καταγγέλλουν οι Ουκρανοί ότι δέχονται απο τη Ρωσία, όχι με διαβολή των ιστοσελίδων του κράτους αλλά με το λεγόμενο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) των ηλεκτρονικών λογαριασμών των πολιτών.

Οι ουκρανικές αρχές προειδοποίησαν τους χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συσκευές των Ουκρανών και τους κάλεσαν να αποφεύγουν μηνύματα αορίστους χαρακτήρα.

09:24

Μάχες έξω από το Κίεβο

Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι πολεμά απέναντι σε ρωσικές δυνάμεις έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με το AFP.

09:22

Πολίτες κοιτούν τις ζημιές έπειτα από επίθεση με ρουκέτα στο Κίεβο. AP Photo/Emilio Morenatti

09:20

Πολίτες βρίσκουν καταφύγιο σε υπόγειο κτιρίου ενώ οι σειρήνες ηχούν στο Κίεβο. AP Photo/Emilio Morenatti.

09:19

Γυναίκα δίπλα στο σπίτι της έπειτα από επίθεση με ρουκέτα στο Κίεβο. (AP Photo/Emilio Morenatti)

09:16

Κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο. Φωτογραφία: REUTERS/Umit Bektas

09:13

Γυναίκα περπατά δίπλα από συντρίμμια στη Μαριούπολη. AP Photo/Evgeniy Maloletka

09:12

Υπάλληλοι της Ουκρανικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών στη Μαριούπολη. AP Photo/Evgeniy Maloletka

09:10

Ουκρανός αστυνομικός σε σταθμό τρένων στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Φωτογραφία: AP Photo/Vadim Ghirda

09:08

Μητέρες με τα παιδιά τους, κατά την αναχώρησή τους από το Κίεβο. Φωτογραφίες: AP Photo/Emilio Morenatti

09:06

Πολίτες χρησιμοποιούν τον υπόγειο χώρο σχολείου ως καταφύγιο στο Κίεβο. Φωτογραφίες: EPA/SERGEY DOLZHENKO

09:02

Ζημιές σε πολυκατοικία στο Κίεβο. Φωτογραφία: REUTERS/Umit Bektas

08:57

Στρατιώτες του ουκρανικού στρατού πάνω σε τεθωρακισμένο όχημα στο Χάρκοβο. Φωτογραφία: REUTERS/Antonio Bronic

08:55

Ουκρανοί στρατιώτες έξω από το Χάρκοβο, δίπλα σε κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα, το οποίο σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανήκει στον ρωσικό στρατό. Φωτογραφία: REUTERS/Maksim Levin

08:54

Καπνός από φωτιά στις εγκαταστάσεις μονάδας του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, στο Κίεβο. REUTERS TV/μέσω REUTERS.

08:52

Κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Σταρομπέλσκ του Λουγκάνσκ. Φωτογραφία: Ουκρανική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών μέσω REUTERS.

08:45

Ουκρανικό αεροσκάφος πάνω από ρωσική πόλη

Ουκρανική εισβολή στον ρωσικό εναέριο χώρο, πάνω από το Ροστόφ, παραδέχονται οι Ρώσοι, που αναχαίτισαν το αεροπλάνο σηκώνοντας 20 αεροσκάφη για να κυνηγήσουν το ουκρανικό.

«Περισσότεροι από 20 πιλότοι ενός συντάγματος μαχητικής αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Αεράμυνας της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) αναχαίτισαν τον εισβολέα», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ίντερφαξ.

Το Ροστόφ βερίσκεται στον ρωσικό Νότο, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

08:43

Διασώστες βοηθούν κάτοικο περιοχής του Λουγκάνσκ μετά από βομβαρδισμό στην πόλη Σταρομπέλσκ. Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών μέσω REUTERS

08:42

CNN: Προ των πυλών του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις 

Το CNN μεταδίδει ότι ρωσικά άρματα μάχης βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, περίπου 30 χιλιομέτρων, έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα

 

08:39

Επίθεση με τεθωρακισμένα σήμερα στο Κίεβο, προβλέπουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

08:36

Κατεστραμμένο συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο. Φωτογραφίες: REUTERS/Umit Bektas

08:30

Πολίτες από την Ουκρανία σε σιδηροδρομικό σταθμό που μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας στο Πρζέμισλ της Πολωνίας. Φωτογραφίες: AP Photo/Petr David Josek.

08:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου το μεσημέρι 

Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 12:30, προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. 

Στις 16.00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

08:24

Βρείτε καταφύγιο, λένε οι αρχές στους κατοίκους του Κιέβου

Επείγουσα έκκληση κάνουν οι αρχές στην Ουκρανία στους κατοίκους του Κιέβου να σπεύσουν σε καταφύγια και σταθμούς μετρό καθώς η πρωτεύουσα βομβαρδίζεται.

«Προσοχή, δεν πρόκειται για εκπαιδευτικό συναγερμό! Δηλωμένη αεροπορική απειλή! Πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο καταφύγιο! Σας υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι σταθμοί του μετρό είναι διαθέσιμοι στον κόσμο κατά τη διάρκεια του συναγερμού ως καταφύγιο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η πρωτεύουσα βρείσκεται σε κατάσταση πολέμου. Ακολουθήστε τις επίσημες πληροφορίες και φυλάξτε την ησυχία σας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

08:23

Συντρίμμια αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στο Κίεβο. Φωτ. Υπηρεσία Τύπου Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών μέσω REUTERS.

08:23

Ρωσικό σφυροκόπημα - Στα καταφύγια οι Ουκρανοί

Αμερικανική πηγή κάνει λόγο στο CNN για τουλάχιστον 160 ρωσικούς πυραύλους που φέρονται να έχουν ριφθεί σε ουκρανικούς στόχους μέσα σε 24 ώρες.

Το πρωί της Παρασκευής ήχησαν ξανά οι σειρήνες πολέμου στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, όπως στο Κίεβο αλλά ακόμη και στο Λβιβ, το δυτικό άκρο της Ουκρανίας, κοντά στην Πολωνία.

Οι κάτοικοι των πόλεων σπεύδουν σε καταφύγια, κατόπιν εντολής της ουκρανικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, με χαρακτηριστικότερη την εικόνα από το Κίεβο που οι σταθμοί του μετρό θυμίζουν τον Υπόγειο του Λονδίνου τον καιρό των βομβαρδισμών από τους Ναζί το 1940-41.

08:10

Zελένσκι: Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν αρκούν

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε τη Δύση το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά.

  

08:09

Τουρκία: Η Άγκυρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χθες πως «πράγματι για χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, τα στενά του Βοσπόρου κλείνουν».

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στρατιωτικά αυτή η απόφαση δεν θα πλήξει την Ρωσία, ωστόσο πολιτικά όμως, εφαρμόζοντας κάτι τέτοιο, στέλνει ένα μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ και στην Δυτική συμμαχία.

Την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

07:59

Μάχες στη πόλη Σούμι - Πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι σφοδρές μάχες διεξάγονταν το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Σούμι, στα βορειοανατολικά της χώρας. Στο μεταξύ, η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ουκρανίας ανέφερε ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια στις 4.25 π.μ. τοπική ώρα.

07:53

Κύριος στόχος της Μόσχας είμαι εγώ, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

«Η Ρωσία με έχει θέσει ως τον νούμερο 1 στόχο της», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα από κάποιο καταφύγιο, όπως εκτιμάται.

Νωρίτερα διαπίστωσε με απελπισία ότι η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την Πέμπτη.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

07:36

Ζελένσκι: Η Ρωσία επανέλαβε τις επιθέσεις, τα ρωσικά στρατεύματα εμποδίστηκαν σε μεγάλο βαθμό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία επανέλαβε τις πυραυλικές επιθέσεις στις 4 το πρωί της Παρασκευής, αλλά τα στρατεύματά της εμποδίστηκαν από το να προχωρήσουν στις περισσότερες κατευθύνσεις.

Ο κ. Ζελένσκι είπε σύμφωνα με το Reuters ότι τα ρωσικά πλήγματα είχαν στόχο τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους.

07:35

Σειρήνες ήχησαν στην πόλη Λβιβ

Σειρήνες ήχησαν στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας νωρίς το πρωί σύμφωνα με μάρτυρια που επικαλείται το Reuters.

07:27

Ρωσικά αντίποινα στη Βρετανία για τις κυρώσεις στην Aeroflot

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (Rosaviatsiya) διεμήνυσε στις αρχές της Βρετανίας ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα για την απαγόρευση των πτήσεων της Aeroflot προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

07:23

Ουκρανός ΥΠΕΣ: Κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στο Κίεβο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

07:17

Πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και στη Ζαπορίζια

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου