Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

«Ώρα μηδέν» για την ανατολική Ουκρανία

 https://www.kathimerini.gr/

live-ora-miden-gia-tin-anatoliki-oykrania-oles-oi-exelixeis-561730855

Αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητες

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, αφού τις αναγνώρισε χθες, Δευτέρα, ως ανεξάρτητες, αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα σύρραξη.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Οι αυτονομιστές κατηγορούν το Κίεβο για έκρηξη που σκότωσε τρεις ανθρώπους

Ένας υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής αξιωματούχος στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησε το Κίεβο για έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο αξιωματούχος δεν προσκόμισε στοιχεία, ενώ δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα αρνηθεί παρόμοιες αιτιάσεις.

09:38

 «Η εισβολή έχει ξεκινήσει»

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει, οπότε η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας Σαγίντ Τζάβιντ. «Θεωρήστε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε», ήταν η αναφορά του σύμφωνα με το Reuters.

09:35

 

 

«Βουτιά» 8% στο χρηματιστήριο της Μόσχας

09:31

Παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας από το Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Associated Press. Εικόνες από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Νίζνι Νόβγκοροντ. AP Photo/Roman Yarovitcyn.

09:18

Ουκρανικός στρατός: Δύο στρατιώτες νεκροί, 12 τραυματίες από βομβαρδισμούς αυτονομιστών

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, σύμφωνα με το Reuters, ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

09:09

Έτοιμη για διάλογο δηλώνει η Μόσχα

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

09:03

Ετοιμάζει κυρώσεις ο Καναδάς

Ο Καναδάς καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από ρωσόφωνους αυτονομιστές και ως αντίδραση θα επιβάλει κυρώσεις, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι.

«Ο Καναδάς μαζί με τους συνεργάτες και τους συμμάχους του, θα αντιδράσει σθεναρά σε αυτή την προφανή περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Προετοιμαζόμαστε για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για αυτές τις ενέργειες, ξεχωριστά από αυτές που προετοιμάζονται ως αντίδραση σε οποιαδήποτε παραπέρα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

09:00

Επικοινωνία Μισέλ - Ζελένσκι

Την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό σας σταθερά και υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

08:59

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου

Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αποσχιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης "ανεξαρτησίας" των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».

08:55

Αποστολή «Κ»: Πορεία στα χαρακώματα της ανατολικής Ουκρανίας

Του απεσταλμένου μας στη Μαριούπολη, Γιάννη Σουλιώτη

Το ραντεβού με τους Ουκρανούς στρατιώτες δόθηκε στην είσοδο της μονάδας τους, στα περίχωρα της Μαριούπολης. Όσο βρισκόμαστε στην πύλη του στρατοπέδου βλέπουμε νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 20 – 25 ετών ντυμένα στο χακί να καταφθάνουν κρατώντας Καλάσνικοφ. Οι περισσότεροι οδηγούν παλιά, ταλαιπωρημένα Lada. 

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

08:50

Δεν αλλάζουν τα σύνορα της Ουκρανίας, λέει το Κίεβο

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

08:39

Μόσχα: Είμαστε ανοικτοί στη διπλωματία, δεν θα επιτρέψουμε λουτρό αίματος στο Ντονμπάς

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης. Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

08:38

ΗΠΑ: «Ανοησίες» οι ανακοινώσεις περί «ειρηνευτικής» ρωσικής δύναμης στην Ουκρανία

Οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που κάνουν λόγο περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία είναι «ανοησίες», έκρινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

08:36

ΟΗΕ: Πραγματικός ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης

Τη «λύπη» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία» εξέφρασε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο.

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

08:33

Αν Απλμπαουμ: «Η Ουκρανία θα πολεμήσει μόνη της»

Μόλις λίγες ώρες προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προχωρήσει στις 21 Φεβρουαρίου στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθέντων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η βραβευμένη με Πούλιτζερ Αμερικανίδα συγγραφέας – δημοσιογράφος – ιστορικός Αν Άπλμπαουμ είχε, μέσα από άρθρο της στο Atlantic, μιλήσει για την αποτυχία του κατευνασμού, την ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και τη «μοναξιά» της Ουκρανίας που θα σταθεί μόνη την ώρα της κρίσης απέναντι στη Μόσχα.

08:33

Τι αλλάζει με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ

Η κίνηση του Ρώσου προέδρου αποτελεί πλήγμα για τη διπλωματία, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο και για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων. Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η Δύση. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

08:31

Την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών, αναγνωρίζει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε χθες σε διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε και το σχετικό διάταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου