Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ρεβυθάδα με αντζούγιες

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβύθια και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 - 4 εκ., και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε πάντα να τα υπερκαλύπτει κατά 2 εκ.
  2. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν τη βάλουμε), για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο, αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά, βάζουμε την ντομάτα και το ζωμό, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 - 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια και μαγειρεύουμε για περίπου 30 - 40 λεπτά, με μισόκλειστο καπάκι, μέχρι η ρεβυθάδα να χυλώσει και να πήξει η σάλτσα της.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
  6. Αδειάζουμε τη ρεβυθάδα σε ένα μέτριο ταψάκι, σκορπίζουμε από πάνω το τυρί, τις αντζούγιες και τα μυρωδικά, και ψήνουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί. Σερβίρουμε με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου