Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟ 27ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ


                                    Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

  Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των δημοτών του Δίου Πιερίας με τους καταγόμενους από την ιστορική περιοχή της παρολύμπιας γης, οι οποίοι  διαβιούν πέρα και μακριά από την πατρογονική εστία.

Ένα έθιμο θεσμός που υλοποιείται με την πρωτοβουλία του εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δίου, πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του τοπικού Εκκλησιαστικού συμβουλίου.

     Το φετινό 27ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών της ιστορικής έδρας του Δήμου Δίου-Ολύμπου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δίου και είναι αφιερωμένο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασαν Επισκοπή Δίου, τιμώντας την Εκκλησιαστική ιστορία του τόπου και τη μνήμη των αοιδίμων Επισκόπων Δίου, Παλλαδίου και Στεφάνου.  

     Το έθιμο που δίνει την ευκαιρία σε συγγενείς και φίλους  να ανταμώσουν, να διατηρήσουν την συνοχή τους, να συνυπάρξουν και ασφαλώς να μην αποκοπούν από την πατρογονική εστία.

     Η πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη, αγκαλιάσθηκε από την πρώτη στιγμή από τους κατοίκους του Δίου, οι οποίοι στήριξαν το εγχείρημα συμβάλλοντας όλοι στην επιτυχή πορεία του εθίμου.

    Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ ανάγεται δεκάδες χρόνια πριν, όταν στο χώρο του σημερινού Ιερού Ναού υπήρχε Μονύδριον υπαγόμενο στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και αποτελούσε το σημείο αναφοράς και συνάντησης των προγόνων των σημερινών κατοίκων του Δίου, της πάλαι ποτέ Μαλαθριάς. Πραγματοποιείται την τόσο σημαντική Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Κυριακή των Απόκρεω.

     Απολαμβάνει την διαρκή υποστήριξη και συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, αλλά και της ευλογίας του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γεωργίου.

      Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ Εφημέριος του Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας πατέρας Δημήτριος  Κουτσιμάνης με επιστολή-πρόσκληση επισημαίνει:

     «Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί,

     Με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού συμπληρώνονται 27 χρόνια από την αναβίωση του παραδοσιακού μας εθίμου του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, των διαμενόντων με τους καταγόμενους από το Δίον αδελφούς μας.

     Όπως ορθά αναφέρει η Ελληνική Λαογραφία, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του Ελληνικού Λαού μένουν ή αφήνουν τα ίχνη τους στον τόπο, με φορείς τους ίδιους τους ανθρώπους. Οφείλουμε εδώ να επισημάνουμε την καθοριστική συμβολή της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας στην διατήρηση της Εθνικής ταυτότητας της Ρωμιοσύνης, καθώς και στην συλλογή και ανάδειξη των πνευματικών και λαογραφικών δημιουργημάτων των Ελλήνων.

     Έτσι και η τοπική Εκκλησία του Δίου διαφυλάττει αναλλοίωτο στο διάβα του χρόνου το ιστορικό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των διαμενόντων με τους καταγόμενους από το Δίον αδελφούς μας, το οποίο πραγματοποιούσαν δεκαετίες πριν στον ίδιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής –τότε Ιερό Μονύδριον- οι πρόγονοί μας.

      Είμαι ευτυχής που έχω την ύψιστη τιμή και ευλογία να διακονώ το αξιοθαύμαστο ποίμνιο της πάλαι ποτέ Επισκοπής του Δίου και μαζί με τους αδελφούς μου, μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δίου, διατηρούμε και συνεχίζουμε το παραδοσιακό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ.»

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου