Διαδικασία
- Με ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι λιανίζουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια.
- Αν δεν μπορούμε να το κόψουμε μόνοι μας, ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας να το ετοιμάσει εκείνος αλλά όχι να το περάσει από τη μηχανή του κιμά.
- Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο αρνάκι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα το αρνάκι, μαζί με τα ζουμιά του μπολ, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε 200 ml από τον ζωμό, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και το γαρίφαλο.
- Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, με κλειστή κατσαρόλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα κατά μέρος, με το καπάκι της.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα μήλα.
- Κόβουμε από την κορυφή τους ένα «καπάκι», όπως κάνουμε με τα γεμιστά.
- Με τον αποπυρηνωτή ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι, αφαιρούμε τον πυρήνα των μήλων και λίγη από τη σάρκα τους, αφήνοντας μόνο ένα τοίχωμα πάχους περίπου 1/2 εκ. και προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το μήλο μέχρι κάτω.
- Κόβουμε μια μικρή φέτα από τη βάση κάθε μήλου, για να στέκεται όρθιο, προσέχοντας πάλι να μην τρυπήσουμε τη σάρκα.
- Ρίχνουμε στο εσωτερικό τους λίγο αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα γεμίζουμε με το μείγμα της κατσαρόλας.
- Τα τακτοποιούμε όρθια σε ένα μέτριο ταψί στο οποίο ρίχνουμε το βούτυρο, τον υπόλοιπο ζωμό, το κρασί και το ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε τα μήλα για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν ελαφρά και να ροδίσει η γέμιση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου