Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ε. Λιακούλη: «Ρεαλιστικές προτάσεις απέναντι στην καταιγίδα της ακρίβειας»


 

Συνεχίστηκαν και αυτό το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου οι ενημερωτικές δράσεις πανελλαδικής εμβέλειας, που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγήςμε στόχο τη διάχυση ανά την επικράτεια των τεκμηριώμενων προτάσεών του για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας.

Συμβάλλοντας ενεργά στη συλλογική προσπάθεια, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής ν.Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, έδωσε το παρών σήμερα το πρωί στην Κατερίνη. 

Μαζί με τον γραμματέα της ΝΕ Πιερίας Κώστα Κιτιξή και μέλη της τοπικής οργάνωσης, επισκέφθηκε τη Λαϊκή Αγορά Κατερίνης, στη συνεχεία το Επιμελητήριο Πιερίας, όπου έδωσε συνέντευξη σε τοπικά Μ.Μ.Ε., και έπειτα στον πεζόδρομο της Κατερίνης συνομίλησε με πολίτες και τοπικά στελέχη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε:

 

« Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Προέδρου μαςΝίκου Ανδρουλάκη, εξορμά ανά την επικράτεια, για να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στους συμπολίτες μας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που πλήττονται από την καταιγίδα της ακρίβειας.  Η σημερινή παρουσία μου στην αγαπημένη πόλη της Κατερίνης, μου έδωσε τη δυνατότητα να συνομιλήσω -σε συνεργασία πάντοτε με αξιόλογα τοπικά στελέχη της Παράταξής μας- με πλήθος πολιτών, επαγγελματιών και τοπικών φορέων.

Διαπίστωσα ξανά πως η έντονη ανησυχία και η αυξανόμενη ανασφάλεια για το αύριο είναι έκδηλη στους καταναλωτές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βιώνουν αβοήθητοι εδώ και καιρό τις επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος, του πετρελαίουτης αμόλυβδηςτων βασικών αγαθών. Είναι χαρακτηριστικό πως o πληθωρισμός τον Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο 6,2%, ο μεγαλύτερος από το 1997.  Η σκιά του πολέμου της Ουκρανίας, μετά την απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας, αλλά και η υγειονομική κρίση που είναι ακόμα παρούσα, εντείνουν τις ανησυχίες τους, μην αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για φως στο τούνελ της εν εξελίξει φτωχοποίησης. 

Είναι θλιβερό ότι η Κυβέρνησης της Ν.Δ., με μόνη απάντηση πως λεφτοδεντρα δεν υπάρχουν, παρακολουθεί τον αγώνα επιβίωσης του Ελληνικού Λαού αδιάφορα και παθητικά, σε πλήρη απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότηταςΤο μόνο που ενδιαφέρει τους Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη είναι η προώθηση συμφερόντων των λίγων και κομματικά αρεστών, η αναχρονιστική αναβίωση πελατειακών πρακτικών. Για εκείνους φαίνεται πως λεφτόδεντρα, όχι απλώς υπάρχουν, αλλά ανθίζουν και καρποφορούν ασταμάτητα.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατούμε στον αγώνα να μπει επιτέλους φρένο στην αφαίμαξη των εισοδημάτωντης συντριπτικής πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Μακριά από γενικόλογα ευχολόγια και λαϊκισμούς κενού περιεχομένου, έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για να πάρουν ανάσα οι συνάνθρωποι μας, ιδίως οι πιο ευάλωτοιΑυτές τις προτάσεις, ανέδειξα ξανά εδώ στην Κατερίνη, όπως έπραξε και σειρά Συναδέλφων μου από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα ανά την Ελλάδα. Δεν θα κουραστούμε να τις επαναλαμβάνουμε, μέχρι η Κυβέρνηση να σταματήσει να κωφεύει. 

Υπογραμμίζω, λοιπόν, ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το σύνολο του 2021 υποδηλώνουν σημαντική υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Τα έσοδα από Φ.Π.Α., σε ετήσια βάση, υπερέβησαν κατά 400 εκατ. τον στόχο. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση των εσόδων έναντι στόχου από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), τα έκτακτα έσοδα του Κράτουςανέρχονται σε πάνω από 550 εκατ. ευρώΑυτή η τάση υπεραπόδοσης θα συνεχιστεί όσο ο πληθωρισμός αυξάνεται.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει την κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών λόγω της ακρίβειας. Να προβεί άμεσα στη μείωση του Φ.Π.Α./Ε.Φ.Κ. σε βασικά τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια. Συγκεκριμένα, να μειώσει τον Φ.Π.Α. στις κατηγορίες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που οι ανατιμήσεις τους κινούνται στον μ.ο. του πληθωρισμού του Ιανουαρίου 2022 ή τον ξεπέρασαν. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο από τον Πίνακα της Ελληνική Στατιστικής Αρχής, τα εξήςαλεύρι και δημητριακά, ζυμαρικά, αρνί και κατσίκι, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, ψωμί, φρούτα και λαχανικά νωπά.

Περαιτέρω, συνοπτικά οι θέσεις μας περιλαμβάνουν: 1) Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια καθορισμός του από τους κοινωνικούς εταίρους, 2) Μείωση 2 % ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις για το 2022, 3) Μείωση ΦΠΑ στο 6 % σε βασικά αγαθά και είδη διατροφής μέχρι το τέλος του Α’ εξαμήνου 2022, 4) Εντατικούς ελέγχους στην αγορά, 5) Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022, 6)Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις, 7) Ρύθμιση 120 δόσεων με κίνητρα για όσους είναι συνεπείς, 8) Να μην πληρώνουν οι καταναλωτές για τις λοιπές χρεώσεις περισσότερα απ’ ό,τι για την αξία του ρεύματος.

Για το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής προτεραιότητα ήταν, είναι και θα παραμείνει ο Άνθρωπος, η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η διασφάλιση της αξιοπρέπειας στη διαβίωση κάθε συμπολίτη μας.»

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου