Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον καταυλισμό των Ρομά στον Πέλεκα

Τον καταυλισμό των Ρομά στην Κατερίνη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του έργου «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ  ‘ΠΕΛΕΚΑ’ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», επισκέφτηκε το πρωί η Πρόεδρος της  Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως είναι γνωστό, το έργο αφορά την κατασκευή  56 οικίσκων, για την κοινωνική ένταξη και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης των 330 περίπου Ρομά της Κατερίνης.

 

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο, για το πρότυπο αυτό έργο, ενώ όπως τόνισε σε δήλωσή της: «Επισκέφτηκα τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή  του Πέλεκα Κατερίνης για να υπογραμμίσω την ανάγκη της πλήρους ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία και την ισχυρή βούληση της πολιτείας για το σκοπό αυτό. Σημαντικά βήματα είναι η πρόσβαση και η παραμονή των παιδιών στο σχολείο. Να χειραφετηθούν οι γυναίκες και οι νέοι ώστε να εγκαταλειφθούν πρακτικές αναχρονιστικές και καταπιεστικές και να καταπολεμηθούν φαινόμενα ρατσισμού και στερεότυπα που οδηγούν στην περιθωριοποίηση και δυσχεραίνουν την κατάκτηση της κοινωνικής ισοτιμίας. Είμαι σίγουρη ότι η προσπάθεια αυτή θα βρει ανταπόκριση και από την πλευρά των Ρομά, αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της».

 

Ο Δήμαρχος Κατερίνης

«Κοιτάμε μπροστά για μία Κατερίνη με κοινωνικό πρόσημο όπως αποδεικνύει και το σημαντικό έργο που στηρίζουμε και υλοποιούμε κατά προτεραιότητα για τους Ρομά» τόνισε από την πλευρά του σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος πρόσφερε στην πρόεδρο συμβολικά δώρα με το έμβλημα της Κατερίνης.  Επιπλεον, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος: "Υποδεχθήκαμε στον καταυλισμό του Πέλεκα την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τα λόγια της και η ευαισθησία της, μας συγκίνησαν. Η παρουσία της στην περιοχή, μας δίνει δύναμη στην προσπάθεια που καταβάλουμε ως Δήμος, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον Πρέσβη της Νορβηγίας, για την καθοριστική συμβολή της χώρας του, στη δημιουργία πρότυπων υποδομών διαβίωσης για τους Ρομά Κατερίνης."

 

Η κα Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στον καταυλισμό, συνομίλησε με μέλη της κοινότητας Ρομά, ενώ ενημερώθηκε  διεξοδικά για το έργο από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη και τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου Κώστα Λιακόπουλο. Παράλληλα, από την Κατερίνα  Σαμαλή, συντονίστρια του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δ.Κατερίνης, για τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν το 2021 και σε όσες προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2022 για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά. Παρών στην υποδοχή ήταν και ο κος Frode Overland Andersen, Πρέσβης Νορβηγίας.

 

Όπως είναι γνωστό, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ύψους 7 εκ.ευρώ χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ - Ισλανδία, Λιχτενστάιν και  Νορβηγία) και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

 

Εν τω μεταξύ, δρομολογούνται και τα προγραμματισμένα Έργα Υποδομής που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Τα συγκεκριμένα έργα είναι συμπληρωματικά και υποστηρικτικά της Προκαθορισμένης Πράξης με προϋπολογισμό 2.700.000 ευρώ και σχετική απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου