Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

«Λουκέτο» σε όλους τους συνδέσμους οπαδών μέχρι τον Ιούλιο

 

Μια σειρά από πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάστηκαν σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχωράει στην αναστολή λειτουργίας όλων των οπαδικών συνδέσμων ως τις 31 Ιουλίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τα νέα μέτρα θα βασίζονται στους εξής τέσσερις άξονες, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο:

  1. Έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν. Όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων.
  2. Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.
  3. Πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΛ.ΑΣ. προχωράει σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Βρετανίας.
  4. Αναβάθμιση με τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα του εκάστοτε υπαρχηγού της.

«Σφραγίστηκαν» ήδη 67 σύνδεσμοι

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε πως η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα και έγιναν 17 συλλήψεις. Προχθές, επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Οι υποχρεώσεις των σωματείων για τις λέσχες φιλάθλων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, είναι:

  • Νόμιμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 λέσχες φιλάθλων και 22 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
  • Μετά την αναστολή των συνδέσμων, θα υπάρχει μία λέσχη ανά ερασιτεχνικό σωματείο, με έδρα υποχρεωτικά στην έδρα της εκάστοτε ΠΑΕ και ΚΑΕ.
  • Πλέον είναι υποχρέωση των ΠΑΕ και ΚΑΕ να αναρτά στοιχεία της λέσχης φιλάθλων και παραρτημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
  • Νόμιμος θα θεωρείται ο σύνδεσμος όπου θα έχουν εγγραφεί στο μητρώο της λέσχης τουλάχιστον 50 άτομα, με καθαρό ποινικό μητρώο.
  • Κάθε σύνδεσμος θα «σφραγίζεται» έπειτα από ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της λέσχης ή του παραρτήματος.
  • Συστήνεται το ψηφιακό μητρώο, που θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι.
  • Απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων στις θύρες οργανωμένων οπαδών από τις ΠΑΕ και ΚΑΕ. Θα επιτρέπεται μόνο η διάθεση εισιτηρίων διαρκείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε τις εξής ποινικές ρυθμίσεις:

- Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.

Συγκεκριμένα, αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κ.λπ.). Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.

Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

- Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας. Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

- Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Δηλαδή καταργείται η δυνατότητα της κατ' εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα. Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ αδείας ή μετά από παραβίαση της σφράγισής του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων. Έτσι, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ. απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά τον χρόνο διεξαγωγής τους).

«Αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να "σκοτώσουμε" αυτή τη Λερναία Ύδρα»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Θα ευχόμουν να μη δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού».

Γ. Οικονόμου: «Μηδενική ανοχή σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά»

Ο κ. Οικονόμου, κατά την έναρξη της ενημέρωσης, σημείωσε ότι κεντρική προτεραιότητα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που ανακοινώνονται αυτή τη στιγμή, είναι η αρχή μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά.

zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου