Aπό τον τόπο του αρχαίου κτήματος του Ξενοφώντα στη Γορτυνία, μέχρι το Παρίσι όπου θα πραγματοποιηθούν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, ενδέχεται να ταξιδέψει, για να μεταφυτευτεί στην «πόλη του φωτός», ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο-μνημείο.
Η πρόταση για τη διάθεση του μνημειακού δέντρου προς αυτή την κατεύθυνση, κατατέθηκε σήμερα από τον δήμαρχο Γορτυνίας, Ευστάθιο Κούλη, κατά τη διάρκεια ημερίδας της «Golden Olive Expo» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης DETROP-OENOS.
«Στην Αρχαία Θέλπουσα, παραποτάμια στο Λάδωνα, βρίσκεται το κτήμα που είχε παραχωρηθεί στον ιστορικό και σωκρατικό φιλόσοφο Ξενοφώντα… Πρόκειται για ένα δάσος, σήμερα, με αιωνόβιες ελιές- μνημεία της φύσης, που δυστυχώς πρόπερσι στις μεγάλες φωτιές υπέστη τεράστια φυσική και πολιτιστική καταστροφή… Κάηκε η ιστορική ελιά του Ξενοφώντα, ένα υπέροχο έργο της φύσης και της ιστορίας. Μία από αυτές τις υπεραιωνόβιες, ιστορικές ελιές, τη διαθέτουμε ως συνεισφορά στο (σ.σ. υπό δημιουργία) Ολυμπιακό Forum, για τη μεταφορά και μεταφύτευσή της στο Παρίσι, στο πλαίσιο συνεργασίας μας με τον δήμο Παρισίων» είπε, γνωστοποιώντας την πρότασή του, ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης. Μέλημα και πρώτη προτεραιότητα είναι επίσης «η ανασύσταση, μέσα σε τέσσερα χρόνια, έως την επόμενη Ολυμπιάδα, των κατεστραμμένων ελαιώνων από την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή, που ανέρχονται σε πάνω από 300.000 δέντρα».
Πρόταση για την ανακήρυξη του 2024 σε Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου
Πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την ανακήρυξη του 2024 ως Ολυμπιακού Έτους Ελαιολάδου, ώστε το εθνικό αυτό προϊόν ν' αναδειχθεί διεθνώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα κατατεθεί επισήμως με τον συντονισμό της ΔΕΘ-Helexpo AE και την υποστήριξη της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ» και σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες Περιφέρειες, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας. Μάλιστα, όπως είπε, ήδη έγινε μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ο οποίος «το βλέπει πολύ θετικά».
Ως προς τη δημιουργία του Ολυμπιακού Forum Ελαιολάδου, ο κ.Τζήκας επισήμανε ότι σε αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν - μεταξύ άλλων - οι Περιφέρειες, δήμοι που θεωρούνται εμβληματικοί στον κλάδο της ελαιοπαραγωγής, όπως για παράδειγμα, αυτοί της Γορτυνίας, της Ζαχάρως, των Δελφών και της Επιδαύρου και συλλογικότητες του κλάδου. Μάλιστα, πρόσθεσε, από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτάθηκε η 1η οργάνωση του Ολυμπιακού Forum, όταν αυτό ιδρυθεί, να πραγματοποιηθεί στην Ολυμπία.
Το δικαίωμα της ελιάς
Η ανακήρυξη του 2024 ως Ολυμπιακού Έτος Ελαιολάδου «δεν είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε καταχρηστική επίκληση των Ολυμπιακών Αγώνων», αλλά, εφόσον προχωρήσει, θα γίνει δικαιωματικά, γιατί «η ιστορία της ελιάς είναι παράλληλη και αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και το πνεύμα των Ολυμπιακών» επισήμανε ο οικονομολόγος Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ειδικός συνεργάτης της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ. Ενδεικτικά ως προς αυτό, ανέφερε τον κότινο ελιάς, το ελαιοστεφάνωμα των αθλητών, «την ελιά ως σύμβολο της ειρήνης και της εκεχειρίας, του πολιτισμού, της παιδείας, του ευ αγωνίζεσαι, ως υγιεινή διατροφή για τους αθλητές, ως Ολυμπιακή διατροφή και τόσα άλλα».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συγκρότηση του Ολυμπιακού Forum Ελαιολάδου, ως στρατηγική πρωτοβουλία για το εθνικό προϊόν και τα παράγωγα της ελαιοκομίας: «Κάναμε συσχέτιση και αναφορά στην επερχόμενη Ολυμπιάδα του 2024 στο Παρίσι, με στόχο να δώσουμε ώθηση στην εξωστρέφεια του υγρού χρυσού και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την προστιθέμενη αξία που δικαιούται το υπέροχο ελληνικό λάδι και η ελιά, στην ελληνική και παγκόσμια αγορά» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος. Χωρίς την ομπρέλα της ΔΕΘ, τέτοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια πολύ δύσκολα υλοποιούνται επιτυχώς, συμπλήρωσε ο ίδιος, και προς τούτο ευχαρίστησε ονομαστικά τους ανθρώπους της διοίκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου