Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 145η Επέτειος της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκε η 145η Επέτειος της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878, το Σαββατοκύριακο 18-19 Φεβρουαρίου 2023 στο Λιτόχωρο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου. Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος υπογράμμισε ότι “Δεν αρκούν μόνο η τιμή, η αναγνώριση και η μνήμη. Εκείνο που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι στις ταραγμένες περιόδους της δικής μας διαδρομής τα μηνύματα του παρελθόντος πρέπει να αποτελούν τον οδηγό του δικού μας δρόμου. Οι ολύμπιοι επαναστάτες μας δείχνουν ότι οι μάχες που δίνονται έχουν αξία”. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο κ. Κυριάκος Ξυδιάς, Δήμαρχος του Δήμου Γερμασόγειας Κύπρου, αδελφοποιημένου Δήμου με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου και οι βουλευτές Πιερίας κ. Σάββας Χιονίδης και κα Μπέττυ Σκούφα.

Στην ομιλία του με θέμα “Λιτόχωρο 1878, ένα βήμα στον δρόμο της Ελευθερίας” ο διδάκτορας Θεολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Δρ. Μιχάλης Φαργκάνης παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Ακολούθησε συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου "Ιωάννης Σακελλαρίδης" και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα εφήβων του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου.

Ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 κορυφώθηκαν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Στην καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του προέδρου της Κυβέρνησης, υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, την εκπρόσωπο της Βουλής, βουλευτή Πιερίας κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Γερμασόγειας Κύπρου κ. Κυριάκο Ξυδιά, τον πρόεδρο της Κοινότητας Λιτοχώρου κ. Ευστράτιο Κυριακάκη, τον Υποδιοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Τζήμα, τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος και τον διευθυντή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πιερίας, Πύραρχο Παναγιώτη Πατσιαλή. Στεφάνι κατατέθηκε επίσης από εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Α'θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κα Παρθένα Τριανταφυλλίδου και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Β'θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Γεώργιο Μακρή.

Περήφανα παρέλασαν οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Λιτοχώρου καθώς και οι σημαιοφόροι και παραστάτες των σχολείων των Κοινοτήτων του Δήμου. Την παρέλαση παρακολούθησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνη και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος. Με παραδοσιακή αμφίεση παρέλασαν τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου και ακολούθησε η στρατιωτική παρέλαση του αγήματος της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Το πρόγραμμα εορτασμών ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου