Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Πανικόβλητος...


Η αιφνιδιαστική τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, η οποία όπως μας ενημέρωσε «έχει πάψει να είναι εργαλείο... κυβερνητικής προπαγάνδας», ήρθε ανάμεσα στις αποκαλύψεις του «Guardian» για «παράγκα» χειραγώγησης ψηφοφόρων στη χώρα μας και το άγριο σφυροκόπημα που υπέστη στην Ευρωβουλή η κυβέρνησή του για τις υποκλοπές και την ελευθεροτυπία

Όψιμα «καθρεφτάκια» σε συνταξιούχους. Συνεχές αναμάσημα ανακοινωμένων μέτρων που καθυστερούν να εφαρμοστούν. Εσπευσμένες προσπάθειες να κλείσουν μέτωπα –από το καλλιτεχνικό μέχρι των πλειστηριασμών– με ευχολόγια, κούφιες υποσχέσεις και «εντολή Μητσοτάκη». «Τοποθέτηση προϊόντων» νέων υποψηφίων σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Τρομολαγνικά σενάρια κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συντήρηση «κορύφωσης προεκλογικού κλίματος» χωρίς ακόμη να ανακοινώνεται η ημερομηνία των εκλογών.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν παραπέμπει σε κυβέρνηση με αυτοπεποίθηση επίτευξης αυτοδυναμίας που οδεύει σε νικηφόρες εκλογές, όπως διακηρύσσουν αυλικοί και ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου. Η τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη αιφνιδιαστικά και ανάμεσα στα… κοψίδια της Τσικνοπέμπτης έβαλε απλώς τη σφραγίδα του πρωθυπουργού στην αμφισβήτηση του ίδιου του αφηγήματός του.

Με την προσθήκη δε της έμπνευσής του να καταγγείλει τον Αλέξη Τσίπρα πως θα τον καταγγείλει για νοθεία στις επερχόμενες εκλογές το σκηνικό μιας Αλεξάνδρειας που φλέγεται αρχίζει να αποκτά υψηλή ευκρίνεια.

Το κεντρικό μήνυμα που επέλεξε για την εμφάνισή του στην… αντικειμενική ΕΡΤ δεν είχε να κάνει ούτε με την Τουρκία ούτε με κάποια εντυπωσιακή κρατική παρέμβαση για τα «κόκκινα» δάνεια ούτε καν με τα μέτρα που λίγο νωρίτερα ανακοίνωνε το οικονομικό του επιτελείο. Εάν έπρεπε κάποιος να βάλει έναν τίτλο στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, θα ήταν «τοξικότητα», στην οποία ποντάρει πλέον όπως ο πιο εθισμένος τζογαδόρος, πνιγμένος στα χρέη σε παρακμιακό καζίνο της επαρχίας.

Το γεγονός πως η αιφνιδιαστική τηλεοπτική εμφάνισή του ήρθε ανάμεσα στις αποκαλύψεις του «Guardian» για «παράγκα» χειραγώγησης ψηφοφόρων στη χώρα μας και το άγριο σφυροκόπημα που υπέστη η κυβέρνησή του για τις υποκλοπές και την ελευθεροτυπία στην Ευρωβουλή δεν είναι διόλου τυχαία. Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας, θεωρώντας πως αυτό μπορεί να το κάνει κατηγορώντας για μία ακόμα φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό.

Το αποκορύφωμα του πανικού όμως έρχεται από το ρεσιτάλ των «γαλάζιων» αντιφάσεων. Την ώρα που απολύτως ενοχικά απορρίπτουν τις μομφές που τα διεθνή δημοσιεύματα αποδίδουν στην κυβέρνηση με ευφυολογήματα του Γιάννη Οικονόμου του τύπου «οι Ελληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται» κατηγορούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πως με τον έλεγχο της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών «παρεμβαίνουν στις εκλογές». Τραμπισμός και ορμπανισμός, δύο σε ένα… αλά γκρέκα.

Μετρήσεις με πιεσόμετρο
Εκτός από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και για δόλια μέσα ελέγχου της πληροφορίας, τις έρευνες της Δικαιοσύνης που προχωρούν και τον κλοιό των ευρωπαϊκών θεσμών που στενεύει, αιτία της εντεινόμενης αγωνίας είναι πλέον και οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ώρα που και αυτές που δημοσιεύονται σε φίλια ΜΜΕ εξαϋλώνουν κάθε σενάριο αυτοδυναμίας ακόμη και σε τρίτες κάλπες, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ποιο είναι το σκηνικό που σκιαγραφούν οι κυλιόμενες που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Το καθεστώς πανικού καταμαρτυρούν τόσο οι προεκλογικές παροχές που στο παρά ένα της κάλπης σπεύδει να μοιράσει βαφτίζοντάς τες στήριξη αλλά και οι δημόσιες εμφανίσεις του. Βάρος στη βόρεια Ελλάδα όπου η Νέα Δημοκρατία αιμορραγεί προς τα δεξιά της, δραστηριότητα ακόμη και στο Tik Tok με σκιές… Ουαγκαντούγκου και στόχο τη νεολαία, αντιμετώπιση των συνταξιούχων σαν να πάσχουν από αμνησία για την αντιμετώπιση από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Παράλληλα, νεκρανάσταση κάθε εργαλείου χυδαιότητας και συκοφαντίας που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του 2019 κατά των πολιτικών του αντιπάλων – παρότι σχεδόν όλα έχουν καταρρεύσει με κρότο.

Επισήμως τα φιλοκυβερνητικά Μέσα κάνουν λόγο για «στοχευμένες κινήσεις σε στοχευμένα κοινά». Στην πράξη πρόκειται για την επιχείρηση «να σώσουμε ό,τι σώζεται», η οποία φέρνει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης ακόμη και εν ενεργεία «γαλάζιους» βουλευτές.

Κλείνει τρύπες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «τοποθέτηση προϊόντων» που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα μέσα από τις σελίδες φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. «Κατ’ αποκλειστικότητα» αρκετές εξ αυτών παρουσίασαν δεκάδες νέους υποψήφιους βουλευτές, πλήθος νέων εκλεκτών του Κυρ. Μητσοτάκη που προχωράει τη μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε «κόμμα Μητσοτάκη». Επειδή και τα καλύτερα σενάρια των δημοσκοπήσεων δεν προβλέπουν την εκλογή περισσότερων από 90 βουλευτών στις πρώτες κάλπες, ολοένα και περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνουν ότι «είναι μόνοι τους».

Από τη μία οι εκλεκτοί που προβάλλονται προνομιακά από τα φιλοκυβερνητικά μίντια, από την άλλη οι celebrities υπουργοί και παρατρεχάμενοι που έχουν εξασφαλισμένη την εκλογή τους και από την… τρίτη οι μεταγραφές του «κέντρου», πασοκογενείς και γυρολόγοι. Ο εκνευρισμός για εκείνους και εκείνες που βρίσκονται ανάμεσα στις… συμπληγάδες των παραπάνω αυξάνεται όσο οδεύουμε προς την ημέρα προκήρυξης των εκλογών και, σε συνδυασμό με την γκρίνια των «γαλάζιων» ψηφοφόρων που επικρατεί σε αρκετές περιφέρειες, συνθέτουν ένα σκηνικό αφόρητο.

Οι οδηγίες προς ναυτιλλόμενους βουλευτές στα «εντατικά μαθήματα» των ειδικών επικοινωνίας του Μοσχάτου, μεταξύ των οποίων οι Γ. Οικονόμου και Νίκος Ρωμανός, ανεβάζουν τον πήχη στην τοξικότητα της περιόδου 2015-19. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια, τα μισά με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό δεν κάμπτει τα «γαλάζια» σχέδια. Οσοι και όσες θέλουν να έχουν ελπίδες επανεκλογής και εύνοιας του αρχηγού την επόμενη ημέρα θα πρέπει να λερώσουν τα χέρια τους και να κυλιστούν στον βούρκο, διαδραματίζοντας τον ρόλο της ασπίδας του Κυρ. Μητσοτάκη...

Μηνάς Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου