Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Πολιτισμός σε ξεπούλημα


*Φωτ. από κινητοποίηση υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού 

Η μετατροπή από το Υπουργείο Πολιτισμού των πέντε μεγάλων ελληνικών Μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Αθηνών, Βυζαντινό Αθήνας, Αρχαιολογικό Θεσ/νίκης, Βυζαντινό Θεσ/νίκης, Αρχαιολογικό Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αποτελεί ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες. Η αλλαγή καθεστώτος που έχει στόχο να επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι κάτι που αναπόδραστα θα οδηγήσει τα Μουσεία να γίνουν από οργανισμοί προς όφελος της κοινωνίας σε  επιχειρήσεις ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ έχουν κινητοποιηθεί εδώ και καιρό και προσπαθούν να αποτρέψουν το κακό, με απεργίες και διάφορες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Η αλλαγή καθεστώτος θα σημάνει την αποκοπή των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη διοίκησή τους από  συμβούλια που θα ορίζονται από τον/την εκάστοτε Υπουργό Πολιτισμού, χωρίς της προϋπόθεση να είναι αρχαιολόγοι, παρά άτομα υψηλού κύρους. Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνον να δανείζουν και να δανείζονται έργα με μεγάλη διάρκεια και δυνατότητα ανανέωσης, αλλά και να ιδρύουν παραρτήματά τους σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να εκθέτουν μακροπρόθεσμα κάποιες από τις συλλογές τους.

Αυτή η αλλαγή θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην Πιερία, καθώς πολλά και σπουδαία ευρήματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές της βόρειας Πιερίας φυλάσσονται και εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου με τίτλο «ο Χρυσός των Μακεδόνων», υπάρχουν ανυπολόγιστης αξίας αντικείμενα ελληνιστικής περιόδου από νεκροταφεία της Πιερίας, όπως χρυσά στεφάνια, κοσμήματα, αγγεία κτλ.

Όλα αυτά λοιπόν τα ευρήματα που αποτελούν τμήμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής μας, βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο. Εάν αλλάξει το μουσειακό καθεστώς όπως επιθυμεί η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε όλα αυτά ή μέρος τους πιθανώς να δοθούν ως δανεικά σε μουσεία του εξωτερικού μέσω της μακροχρόνιας δανειακής πολιτικής της κ. Μενδώνη. Ή ακόμη χειρότερα, να παραχωρηθούν σε κάποιο παράρτημα που θα στηθεί εντέχνως σε κάποια χώρα του εξωτερικού, κατά την επιθυμία της εκάστοτε διοικητικής επιτροπής. 

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θεωρούμε πως επείγει η ασφαλής μεταφορά των ευρημάτων της Πιερίας στο κτίριο που κατασκευάστηκε για όλα αυτά, την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο. Το συγκεκριμένο κτίριο πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, με κατάλληλα συστήματα ασφαλείας και ειδικές αποθήκες  για να στεγάσει όλα αυτά. Άλλωστε, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναρτήθηκε με ΑΠ ΥΠΠΟΑ 405318/27-08-2022 η έγκριση ανάθεσης για την προμήθεια και τοποθέτηση μουσειακής προθήκης με τρία βάθρα αξίας 36.952,00€ (τριάντα έξι χιλιάδες εννιακόσια πενήντα δύο €) στην ΕΜΑΜ Μακρυγιάλου. Μία τέτοια προθήκη θα ήταν κατάλληλη για να τοποθετηθούν και να εκτεθούν στο κοινό τα πολύτιμα ευρήματα της βόρειας Πιερίας. 

Τελικά θα επιβάλλουν 156 άτομα της κυβέρνησης μια αλλαγή που θα φέρει την καταστροφή του Πολιτισμού ή θα προσπαθήσουμε να διασώσουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, με τον ανάλογο σεβασμό; Θέλουμε Μουσεία σύγχρονα, ανοιχτά σε όλους κι όχι Μουσεία για μια «ελίτ» που θα ξεπουλάει αυτά που με κόπο διασώθηκαν μέσα στους αιώνες!

 

                      Εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

 

 

*Φωτ. από ευρήματα Πιερίας στην αίθουσα «ο Χρυσός των Μακεδόνων» στο ΑΜΘ 

             

   

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου