Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες – για 8 ως πρώτο πιάτο- Για να φτιάξουμε βελουτέ ψητής κολοκύθας με κολοκυθόσπορους, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και αφαιρούμε σπόρους και ίνες με μαχαίρι, αφήνοντας τη φλούδα.
- Απλώνουμε τις φέτες στο ταψί, τις αλείφουμε με λίγο λάδι, τις πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, ρίχνουμε τον ζωμό και την ψιλοκομμένη πατάτα.
- Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη σάρκα της κολοκύθας από τη φλούδα και ρίχνουμε τα κομμάτια στον ζωμό που βράζει.
- Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η πατάτα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή τη μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη με δόσεις.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε χωρίς λιπαρή ουσία τις σταφίδες και τον κολοκυθόσπορο για 1-2 λεπτά.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τις σοταρισμένες σταφίδες και τον κολοκυθόσπορο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου