Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Βελουτέ ψητής κολοκύθας με κολοκυθόσπορους

 


Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες – για 8 ως πρώτο πιάτο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βελουτέ ψητής κολοκύθας με κολοκυθόσπορους, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
  2. Στη συνέχεια, στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  3. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και αφαιρούμε σπόρους και ίνες με μαχαίρι, αφήνοντας τη φλούδα.
  4. Απλώνουμε τις φέτες στο ταψί, τις αλείφουμε με λίγο λάδι, τις πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  6. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, ρίχνουμε τον ζωμό και την ψιλοκομμένη πατάτα.
  7. Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη σάρκα της κολοκύθας από τη φλούδα και ρίχνουμε τα κομμάτια στον ζωμό που βράζει.
  8. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η πατάτα.
  9. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή τη μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη με δόσεις.
  12. Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε χωρίς λιπαρή ουσία τις σταφίδες και τον κολοκυθόσπορο για 1-2 λεπτά.
  13. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τις σοταρισμένες σταφίδες και τον κολοκυθόσπορο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου