Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις κροκέτες κουνουπιδιού με τυρί, κάνουμε ως εξής: Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε το κουνουπίδι (μπουκετάκια και φέτες κοτσανιού).
- Βράζουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται, να παραμείνουν αλ ντέντε.
- Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη ροδίσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε το κουνουπίδι με πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τους κρόκους, το τυρί, το ξύσμα (ή τον δυόσμο), τα ψίχουλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη για 10 λεπτά, ώστε το μείγμα να σφίξει λίγο και να πλάθεται.
Πανάρισμα + τηγάνισμα
- Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε με το πιρούνι το αυγό με το ασπράδι.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά.
- Βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη και με το μείγμα πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια βάρους περίπου 20 γρ. το καθένα.
- Τα βουτάμε πρώτα στο αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια, μετά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά.
- Τα τακτοποιούμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και βάζουμε στην κατάψυξη για άλλα 10 λεπτά.
- Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει 2-3 εκ. από τον πυθμένα.
- Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει απαλά. Τηγανίζουμε τις κροκέτες σε δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες.
- Στραγγίζουμε τις κροκέτες κουνουπιδιού με τυρί σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου