Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Οι δρόμοι του μαύρου χρήματος και τα ύποπτα εμβάσματα

 

Του Πολύβιου Κανέ

Από το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος και επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης σε συνεργασία με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και συγκεκριμένα τον Εισαγγελέα κ. Μπαρδάκη , προχώρησαν στην δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Νίκου Κοκλώνη, τηλεοπτικού παραγωγού και παρουσιαστή καθώς και επτά συνεργατών του.

Μεταξύ αυτών μία δικηγόρος και ένας πολίτης αλβανικής καταγωγής που φέρεται να είναι και άμεσος συνεργάτης του Νίκου Κοκλώνη. Ο συγκεκριμένος είναι υπόδικος σε υπόθεση ναρκωτικών και προκαλεί εντύπωση πώς παρουσιάζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος αρκετών  εταιρειών του Νίκου Κοκλώνη. Το πόρισμα αποδίδει κεντρικό ρόλο στη δικηγόρο της οποίας δεσμεύτηκε επίσης  η κινητή και ακίνητη περιουσία της.

Η Αρχή καταπολέμηση μαύρου χρήματος κατηγορεί τον τηλεοπτικό παραγωγό για

1)   Αρχηγό, εγκέφαλο και εν πάσει περιπτώσει για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

2)   Για απάτες κατά του Δημοσίου ύψους άνω των 22 εκατ. ευρώ

3)   Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

4)   Για σύσταση εικονικών εταιρειών.

5)   Για έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Όπως έγινε γνωστό από το δικαστικό ρεπορτάζ στο πόρισμα του κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη που αποτελείται από 75 σελίδες καταδεικνύονται οι δρόμοι διακίνησης μαύρου χρήματος μέσω χρηματοροών από το εξωτερικό που ξεπλένονταν μέσω 13 έως 15 εικονικών εταιρειών στο εσωτερικό. Από τις χρηματοροές αυτές και δια μέσου εικονικών τιμολογίων ο Νίκος Κοκλώνης εισέπραττε επιστροφές ΦΠΑ τις οποίες δεν απέδιδε ωστόσο. Η συνολική εκτιμώμενη (μέχρι στιγμής) ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από εικονικά τιμολόγια αγγίζει τα 22 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Κοκλώνης επιχείρησε να επιδοτηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης με 9,2 εκατ. ευρώ. Η αίτηση του είχε γίνει αποδεκτή αλλά τα ποσά δεν εκταμιεύτηκαν.

Είναι απορίας άξιον το πώς συνέπεσε χρονικά, σχεδόν με σατανική ακρίβεια, η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης περί της μη εκταμίευσης του ποσού των 9,2 εκατ. υπέρ του Νίκου Κοκλώνη με την δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος. Την ανακοίνωση άλλωστε του αρμόδιου Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη χρησιμοποίησε αφθορεί και παρά χρήμα ο Νίκος Κοκλώνης , ισχυριζόμενος μάλιστα πώς αυτή η επίσημη ανακοίνωση αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο της αθωότητας του.

Αμέσως μετά την ευρεία δημοσιοποίηση του Πορίσματος Βουρλιώτη, ο τηλεοπτικός παραγωγός εξέδωσε δύο πανομοιότυπες ανακοινώσεις – δελτία τύπου. Μία ως ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram   και μία ως ανακοίνωση της εταιρείας του BarkingWell. Ο κ. Κοκλώνης ισχυρίστηκε πώς οι εταιρείες του έχουν πολλάκις ελεγχθεί, πώς αγνοεί την ύπαρξη πορίσματος της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος καθώς και πώς δεν έχει ενημερωθεί για την δέσμευση της κινητής και ακινήτου περιουσίας του ,των τραπεζικών λογαριασμών του, των τραπεζικών θυρίδων του κλπ. Επιφυλάχθηκε δε παντός νομίμου δικαιώματος του για να αποκρούσει δημοσιεύματα τα οποία τον φέρουν να κατηγορείται για όλα όσα έχουν προαναφερθεί και προειδοποιεί πως θα στραφεί εναντίον όσων δημοσίευσαν ψευδείς ειδήσεις που τον αφορούν.

Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στην κοπή της πίτας του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA . Δεν εμφανίστηκε ωστόσο και η εκπομπάρχης Κατερίνα Καινούργιου. Παραγωγός της εκπομπής της είναι ο Νίκος Κοκλώνης,  Η διπλή αυτή απουσία  προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Γνωστοί συνεργάτες του Νίκου Κοκλώνη οι οποίοι συμμετέχουν στις τηλεοπτικές παραγωγές του με τους οποίους η Ζούγκλα επιχείρησε να έρθει σε επαφή αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις εξελίξεις ή δήλωσαν πώς αγνοούσαν πλήρως το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου