Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Σαρακοστιανά είδη τροφών που είναι ευεργετικά για την υγεία


«Η Καθαρά Δευτέρα προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστιανής νηστείας. Αν την τηρήσουμε σωστά τότε πρέπει να αποφύγουμε οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, βούτυρο κλπ, μέχρι και το βραδυνό του Μεγάλου Σαββάτου» 

Τα τρόφιμα που συνηθίζουμε να τρώμε τις ημέρες της Σαρακοστής, μεταξύ αυτών και την Καθαρά Δευτέρα είναι πολύ υγιεινά και πολύ θρεπτικά, ιδίως αν συνδιαστούν και μαγειρευτούν σωστά.

Παρακάτω περιγράφονται 6 είδη τροφών, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

6 σαρακοστιανά είδη τροφών που είναι ευεργετικά για την υγεία

1. Χταποδάκι-Καλαμαράκια-Θαλασσινά

Τα θαλασσινά είναι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, φώσφορο. Επίσης έχουν χαμηλά λιπαρά ιδίως όταν δεν τηγανίζονται.

Συγκεκριμένα, μία μερίδα θαλασσινά (120γρ) χωρίς προσθήκη λιπών αποδίδει περίπου σε 150kcal. Αντίθετα, όταν τηγανίζονται τότε ανα 100γρ φτάνουν περίπου τις 230 θερμίδες.

Τώρα αν συνδυαστούν και σε ένα πιάτο με ζυμαρικά όπως γαριδομακαρονάδα ή πιλάφι με σουπιές τότε θα πρεπει να είσαστε πιο προσεχτικοί με τη μερίδα σας (200γρ).

2. Φασόλια μαυρομάτικα- Όσπρια

Εκτός από τα θαλασσινά, την τιμητική τους έχουν και τα όσπρια, τα οποία αποτελούν εκπληκτικές πηγές φυτικών ινών πολύτιμες για τη σωστή λειτουργεία του εντέρου και φυσικά χαμηλά σε λιπαρά. Το πλεονέκτημα τους είναι πως μια μερίδα αρκεί για να καλύψει το αίσθημα του κορεσμού.

Γίγαντες στο φούρνο, μαυρομάτικα με σπανάκι, ρεβύθια είναι πολύ ωραίες ιδέες για την ημέρα αυτή. Ανά 120γρ μερίδα έχουν λιγότερες από 100 θερμίδες.

3. Ταραμάς-Ταραμοσαλάτα

Πλούσια σε πρωτεΐνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και D. Παρά τα ευργετικά αυτά στοιχεία, χρειάζεται να είσαστε προσεκτικοί στην ποσότητα κατανάλωσης τους λόγω του αλατιού και του λίπους που περιέχουν. ‘Αρα, 1-2 κουταλιές της σουπας συνοδευτικές είναι αρκετές. Ανα 100 γρ. ο ταραμάς παρέχει 407 θερμίδες.

4. Ελιές

Εμφανίζονται σαν συνοδευτικές στα υπόλοιπα πιάτα και παραμένουν κατά τη διάρκεια της νηστείας και σαν σνακ ενδιάμεσο με λίγο ψωμί. Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική και έχει αντικαρκινική δράση. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 5-6 ελιές και αποδίδει περίπου 45kcal.

5. Λαγάνα

Είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας το οποίο θα συνοδευσει πολλά απο τα παραπάνω εδεσμάτα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή ως προς την ποσότητα όμως γιατί έχουμε μια τάση στο τσιμπολογημα και έπειδη τρώμε όρθιοι ή κατά διαστήματα εκέινη την ημέρα να υπερκαταναλώνουμε λαγάνα. 1-2 φέτες είναι υπερ-αρκετές, αν σκεφτουμε οτι καθε μία (30γρ) αποδίδει περίπου 80 θερμίδες.

6. Χαλβάς

Δεν θα μπορούσε να μην κλεισει το γέυμα χωρίς ένα γλυκό παραδοσιακό. Ο χαλβάς λοιπον είναι πολύ θρεπτικός καθώς περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο. Ωστόσο, θέλει μια προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης καθώς 100γρ αποδίδουν περίπου 350-450kcal ανάλογα με τον αν είναι απλός, με σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

Ενδεικτικό πλάνο σαρακοστιανής διατροφής


Πρωινό

1 φέτα ψωμί (λαγάνα) με μέλι και ταχίνι

Δεκατιανό

1 φρούτο

Μεσημεριανό

1 μερίδα θαλασσινά – 1-2 κουταλιες όσπρια – 1 κουταλιά ταραμά και 30γρ λαγάνα- 5 ελιές και Σαλάτα πράσινη

Απογευματινό

1 φρούτο και 30 γρ χαλβά

Βραδινό

Σαλάτα – 1 μικρή βραστή πατάτα ή 120γρ όσπρια – Θαλασσινά 




Ελένη Κουή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου