Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Απεργούν γιατροί και νοσηλευτές...


Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Νοσοκομείων. «Την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και η δωρεά του ΙΣΝ ναυαγεί, ο κ. Πλεύρης εγκαινιάζει ιδιωτικές μονάδες υγείας» 
Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση προγραμματίζουν την Τετάρτη (22.02) γιατροί και νοσηλευτές στο Δημόσιο σύστημα υγείας, με συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Η ΠΟΕΔΗΝ για άλλη μία φορά βρίσκεται στο δρόμο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που στα Νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης» το μήνυμα της Ομοσπονδίας που προειδοποιεί ότι «οι Συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ΣΟΧ και προσθέτει μια σειρά θεμάτων που αναζητούν άμεση λύση.

«Εμπαιγμός»

Στο μεταξύ στον «απόλυτο εμπαιγμό» από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το νέο μισθολόγιο που αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον ΟΕΝΓΕ, για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αν και βρισκόμαστε στα τέλη Φλεβάρη, «μόνο σε ελάχιστα νοσοκομεία έχουν δοθεί οι πολυδιαφημισμένες από τα κυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης αυξήσεις».

Ανησυχία

Στη Θεσσαλονίκη, «ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στην κοινωνία για την τύχη του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως με ανακοινώσεις του τύπου «δεν υπάρχει κανένα θέμα», δεν εκτονώνεται το κλίμα ανησυχίας της κοινής γνώμης για το επίσημο «ναυάγιο» στην κατασκευή των 3 δημόσιων νοσοκομείων μέσω της σημαντικής δωρεάς του ΙΣΝ. 

«Είναι προκλητικό ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας αντιμετωπίζουν την εξέλιξη αυτή ως μια διαφορά μεταξύ ενός ιδιώτη και κάποιων κατασκευαστικών εταιρειών. Αντί για κυβερνητικές πρωτοβουλίες και ενέργειες άρσης του αδιεξόδου, έχουμε καθησυχαστικές εξαγγελίες του κ. Πλεύρη ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2025. Πώς ακριβώς, με ποια  διαδικασία και με ποια χρηματοδότηση, κανείς δεν μας λέει» σημειώνουν και υπενθυμίζουν «ότι ο κ. Πλεύρης είχε δεσμευτεί στη Βουλή ότι τον Ιανουάριο του 2023 θα είχαν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής!» (...)

Αλλά, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η «μετάλλαξη» και «εργαλειοποίηση» της δωρεάς του ΙΣΝ με  τη  μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νέων  νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων  στην Υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου