Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Για την κρεατόπιτα, πρώτη και κύρια δουλειά είναι να ετοιμάσουμε τη μαρινάδα για τα κρέατα. Αποβραδίς ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαθύ μπολ.
- Κόβουμε όλα τα κρεατικά σε κύβους 2 - 3 εκ. τους βάζουμε στη μαρινάδα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το αυγό και το ξίδι και τα δουλεύουμε με τον γάντζο για ζύμες μέχρι να αναμειχθούν.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα (ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα), μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για τουλάχιστον 3 ώρες, ιδανικά δε όλο το βράδυ, όσο θα διαρκέσει και το μαρινάρισμα των κρεατικών.
- Δεν τη βάζουμε στο ψυγείο, γιατί θα σφίξει το βούτυρο που περιέχει και η ζύμη θα σκληρύνει.
Γέμιση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει και να καραμελώνει.
- Στραγγίζουμε τα κρεατικά από τη μαρινάδα τους, την οποία κρατάμε στην άκρη, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα, να ασπρίσουν, αλλά όχι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε τη μαρινάδα, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας μερικές φορές. Μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ρίγανη, το ρύζι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να φουσκώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη, να κρυώσει.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά το ταψί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ζύμης) από το άλλο.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
- Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και τη μισοκαλύπτουμε με τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και τρυπάμε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία με ένα μαχαιράκι.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεατικά και να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
- Αν δούμε ότι ροδίζει έντονα, σκεπάζουμε το ταψί χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Σερβίρουμε την κρεατόπιτα ζεστή.
Μια Μαυροδάφνη παλαίωσης, όπως το MOV του Πετρακόπουλου, ή ένα ξεχωριστό Syrah Gentilini.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου