Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή τζαντούγια

 


Υλικά

Βάρος: 2 1⁄2 - 3 κιλά

Για το σιρόπι

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το κονιάκ και τα ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, μέχρι να διαλυθεί κάπως η ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ, και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα με τα υγρά, ενώ ανακατεύουμε παράλληλα με το χέρι, έτσι ώστε να ενσωματώνονται τα υλικά.
  3. Αμέσως μόλις σχηματιστεί ζύμη, σταματάμε το ανακάτεμα, γιατί, αν ζυμώσουμε περισσότερη ώρα, η ζύμη θα αποβάλει το λάδι και δεν θα πετύχουν τα μελομακάρονα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  5. Κόβουμε με το χέρι μικρές ποσότητες ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα.
  6. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, και τα ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αν τα έχουμε πλάσει μεγαλύτερα, τα ψήνουμε για 5-10 λεπτά περισσότερο, τόσο ώστε να γίνουν τραγανά (στην πραγματικότητα, το τραγανό θα το αισθανθούμε αφού κρυώσουν).
  7. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός).
  2. Βουτάμε λίγα-λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά όχι τόσο που να διαλύονται.
  3. Βάζουμε σε μια πιατέλα τα μελομακάρονα, τα περιχύνουμε με τη λιωμένη τζιαντούγια και τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Μυστικά

* Η τζιαντούγια είναι ένας τύπος σοκολάτας γάλακτος που περιέχει φουντούκια. Θα τη βρούμε σε ντελικατέσεν, ενώ σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρούμε ένα παρεμφερές προϊόν στις κουβερτούρες, με το όνομα «Σοκολάτα Γάλακτος Πραλίνα». * Αν ψήσουμε δύο-δύο ταψιά μαζί, επιλέγουμε τη λειτουργία του αέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 27.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου