Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Πέμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε έξι χρόνια.


Το άγριο εξάμηνο του Σούνακ...

 Τρίτος πρωθυπουργός σε διάστημα τριών μηνών. 42 ετών. Ινδικής καταγωγής. Ινδουιστής. Παιδί μεταναστών. Golden Boy με προϋπηρεσία στην Goldman Sachs. Κροίσος. Ο Ρίσι Σούνακ είναι γεμάτος αντιφάσεις. 

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για... ηττοπάθεια ή έλλειψη προσπάθειας. Έχασε και ξαναπροσπάθησε. Έπεσε και ξανασηκώθηκε. Και με τούτα και με εκείνα, έγινε χθες πρωθυπουργός, υποσχόμενος να υπηρετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «με ακεραιότητα και ταπεινότητα», προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα αντιμετωπίζει «βαθιά οικονομική πρόκληση».

Σήμερα συναντάει τον Βασιλιά Κάρολο, ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς την Ντάουνινγκ Στριτ για να κάνει μια δήλωση περίπου στις 11:35, πριν μπει στην πρωθυπουργική κατοικία.

Θα έχει προηγηθεί η Λιζ Τρας, η οποία επίσης θα συναντήσει τον Βασιλιά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ θα μιλήσει και στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας). Η απερχόμενη πρωθυπουργός έχει ήδη συγχαρεί τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών, εκφράζοντας «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

Ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών και Πρωθυπουργός πλέον της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, έθεσε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019. Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. 

Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του. Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα δε με την αναπληρώτρια πολιτική συντάκτρια του Guardian, Jessica Elgot, ο Σούνακ προειδοποίησε τους βουλευτές στη συνάντηση αυτή λίγο νωρίτερα ότι το Συντηρητικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή απειλή».

Γεγονός παραμένει ότι λίγοι γνωρίζουν τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού για βασικά ζητήματα που δεν άπτονται της οικονομίας. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πιθανολογείται να παρουσιάσει μία αρκετά σκληρή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, καθώς υποστήριξε το αμφιλεγόμενο σχέδιο ασύλου της Ρουάντα που ανακοινώθηκε νωρίτερα. Πρόκειται για τη σύναψη συμφωνίας να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο στη χώρα της Αφρικής, που προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Σουνάκ πιθανότατα θα ταχθεί υπέρ μίας μεγαλύτερης οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας. Σε ό,τι αφορά στο Brexit, ήταν επίσης υπέρμαχος της «αποχώρησης» και αναμένεται να πιέσει για περαιτέρω αποσύνδεση από την ενιαία αγορά και την ΕΕ. Πιθανότατα θα πιέσει για τη Βόρεια Ιρλανδία Protocol Bill και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των δεδομένων μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, που και τα δύο επιδιώκουν να αποδεσμεύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τα ρυθμιστικά πλαίσια της ΕΕ...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου