Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Πρόκειται για μια μέρα που αφορά κάθε γυναίκα μιας και  ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού για να στεφθεί με επιτυχία βασίζεται πρωτίστως στην πρόληψη και τον τακτικό έλεγχο.

 

Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι ο συχνότεραεμφανιζόμενος στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της και μάλιστα ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη οικογενειακού ιστορικού

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, όσο ακόμα αυτή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο μπορεί να επιφέρει τεράστια ποσοστά ίασηςΚαταλαβαίνει εύκολα κανείς, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και πόσο καθοριστική είναι η πρόληψη για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου.

Για αυτό, λοιπόν, το μήνυμα για την ημέρα αυτή παραμένει, όπως κάθε χρόνο, η πρόληψη. Πρέπει κάθε γυναίκα να φροντίζει και να αγαπά τον εαυτό της και να το δείχνει έμπρακτα. Ας κάνουμε συχνά αυτοεξέταση και ας μην αμελούμε να επισκεπτόμαστε το γιατρό μας σε κάθε ένδειξη που μπορεί να μας φανεί μη συνηθισμένη. 

Από την άλλη, η διασφάλιση εύκολης πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες, η υποστήριξη  και επανένταξη των γυναικών μετά τη θεραπεία στην εργασία και την κοινωνία, αποτελούν υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

 

Η υγιής και ευτυχισμένη γυναίκα μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους που διαδραματίζει στη σύγχρονη ζωή, είναι το λιθαράκι για μια σταθερή και δυνατή οικογένεια αλλά και για μια σταθερή και δυνατή κοινωνία

 

Ο αγώνας κατά του καρκίνου είναι δύσκολος. Το μεγαλύτερο όπλο μας εναντίον του είναι η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση. Ας κάνουμε, λοιπόν, την πρόληψη σύμμαχό μας για να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου