Διαδικασία
Ζωμός
- Για να ετοιμάσουμε το ατζέμ πιλάφι, ξεκινάμε από τον ζωμό:Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ολόκληρο κοτόπουλο (ή τις φτερούγες) και προσθέτουμε νερό ώστε να το καλύψει κατά 4 - 5 εκ.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε, απομακρύνουμε δηλαδή με ένα κουτάλι τον γκριζωπό αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια για περίπου 15 λεπτά ή για όση ώρα βγάζει αφρό.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, την ντομάτα, τη δάφνη, το θυμάρι και τους σπόρους πιπεριού και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες.
- Αν στη διάρκεια του μαγειρέματος εξατμίζεται το νερό, φροντίζουμε να το αναπληρώνουμε τακτικά με ζεστό, ώστε το κοτόπουλο να είναι πάντοτε καλυμμένο.
- Θα χρειαστούμε συνολικά περίπου 3 λίτρα νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε από κόκαλα, το ξεψαχνίζουμε και το κρατάμε για να φτιάξουμε μια κοτόπιτα ή σαλάτα.
- Σουρώνουμε το ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι και πετάμε όλα τα στερεά υλικά.
- Αφήνουμε το ζωμό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τον βάζουμε στο ψυγείο, για 1 ώρα.
- Μετά, με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά το στερεοποιημένο λίπος από την επιφάνεια του ζωμού και το πετάμε. Θα έχουμε περίπου 1.500 ml ζωμό.
Πιλάφι
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό και τον βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Ρίχνουμε το ρύζι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε απαλά.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ρύζι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να απορροφήσει το υγρό.
- Οταν είναι έτοιμο, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φιδέ για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε και το ρύζι στο σκεύος με το φιδέ και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό.
- Σερβίρουμε το ατζέμ πιλάφι ζεστό, πλάι σε ψητά κρεατικά.
Μυστικά
Ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου δεν περιέχει αλάτι ,ώστε, αν χρειαστεί, να το προσαρμόσουμε εμείς, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε συνταγής.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου