Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Explainer: Τι είναι η «εφαρμογή για όλα» που θέλει να δημιουργήσει ο Μασκ;

 


Γιατί ο Έλον Μασκ σκέφτεται ξαφνικά να δημιουργήσει μια «εφαρμογή για όλα» και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Το ερώτημα αυτό προέκυψε μετά την εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο επικεφαλής της Tesla την Πέμπτη.

Ο Μασκ δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα πραγματοποιήσει το όραμά του σε ό,τι αφορά το μέλλον της πλατφόρμας.

Οι «everything apps» ή «super apps» (δηλ. «εφαρμογές για όλα» ή «σούπερ εφαρμογές») είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ασία και οι εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να τις αντιγράψουν.

Τι είναι μια «σούπερ εφαρμογή»;

Μια «σούπερ εφαρμογή», ή όπως την αποκαλεί ο Μάσκ, μια «εφαρμογή για όλα», έχει παρομοιαστεί με τον ελβετικό σουγιά των εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, καθώς παρέχει ποικίλες υπηρεσίες στους χρήστες, όπως την ανταλλαγή μηνυμάτων, την κοινωνική δικτύωση καθώς και τη δυνατότητα πληρωμών peer-to-peer και διαδικτυακών αγορών.

Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ασία καθώς τα κινητά αποτελούν το βασικό μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο για πολλούς ανθρώπους, γράφει ο Σκοτ Γκάλογουέι, καθηγητής στο Πανειπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Παραδείγματα super apps

Η κινεζική super app «WeChat» έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, σύμφωνα με στοιχεία, και είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων στην Κίνα.

Οι χρήστες μπορούν να βρουν αυτοκίνητο ή ταξί, να στείλουν χρήματα σε φίλους ή συγγενείς τους ή να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε εμπορικά καταστήματα. Το 2018, κάποιες πόλεις άρχισαν να χρησιμοποιούν δοκιμαστικά τη «WeChat» ως σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που θα συνδεόταν με τους λογαριασμούς των χρηστών, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

Επιπλέον, η super app «Grab» που χρησιμοποιείται στη νοτιοανατολική Ασία, παρέχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες τροφοδιανομής, παράδοσης πακέτων κατόπιν αιτήματος αλλά και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Γιατί θέλει ο Μασκ να δημιουργήσει μια super app;

Κατά τη διάρκεια συνεδρίας με υπαλλήλους του Twitter τον Ιούνιο, ο Μασκ επισήμανε ότι δεν υπάρχει εφαρμογή σαν τη «WeChat» εκτός Ασίας.

«Στην ουσία ζεις μέσω του WeChat στην Κίνα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι βλέπει μια ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας τέτοιου είδους εφαρμογής.

Η προσθήκη περισσότερων εργαλείων και υπηρεσιών στο Twitter, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον Μασκ να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας συνεδρίας, ο Μασκ είπε ότι επιθυμεί το Twitter να επεκταθεί από 237 εκατ. χρήστες «σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο».

Έχουν δοκιμάσει κάτι τέτοιο άλλες εταιρείες;

Ναι, η «Snap», μητρική εταιρεία της Snapchat, είχε παρουσιάσει στο παρελθόν υπηρεσία για peer-to-peer πληρωμές που λεγόταν «Snapcash»,την οποία ωστόσο διέκοψε το 2018. Επίσης έκανε κάποιες προσπάθειες και στον τομέα του mobile gaming, τις οποίες επίσης διέκοψε πρόσφατα, στο πλαίσιο περικοπών.

Το Facebook και το Instagram (Meta) έχουν επίσης προσπαθήσει να επεκταθούν πέρα από τη σφαίρα της κοινωνικής δικτύωσης και της ανταλλαγής μηνυμάτων, και να περάσουν και στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου