Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Προεόρτια Αρχιερατική Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

 

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, βράδυ, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου ΜεγαλομάρτυροςΔημητρίου του Μυροβλύτου τελέστηκε ΑρχιερατικήΑγρυπνία, στο πλαίσιο του Προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων για την πανήγυρη του Ιερού Ναού.

Στην Ιερά Αγρυπνία, κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, τον οποίο πλαισίωσαν ιερείς και διάκονοι από τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.

Κατά την Αγρυπνία έψαλαν πολυμελείς νεανικοί χοροίμέλη του Συλλόγου «Φιλαθωνίτες», απόφοιτοι της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, φοιτητές διάφορων πανεπιστημιακών σχολών και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους. υπό τη διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου Δημητρίου Μανούση.

Κατά τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία διακόνησαν Ιερόπαιδες, μέλη του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και άλλοι νέοι.

Συμμετείχαν πολλά μέλη και τα στελέχη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, είτε όσοι σπουδάζουν ή εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, είτε όσοι μετέβησαν από την Κατερίνη στον Ιερό Ναό του Πολιούχου ειδικά για τον σκοπό αυτό. Επίσης συμμετείχαν οικότροφοι διάφορων Φοιτητικών Οικοτροφίων της Θεσσαλονίκης.

Τον θ. λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρ. Μιχαήλ Κόνιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ομολογιακό πνεύμα του Αγίου Δημητρίου και στην αγνότητα του βίου του. Τόνισε ότι και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά της ζωής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητα για την πορεία κάθε νέου μέσα στον στίβο της ζωής.

Πριν την απόλυση της Αγρυπνίας, ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη κ. Άνθιμο για την πατρική του ευλογία. Επίσης, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους, επικαλέστηκε τη Χάρη του Θεού διά πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου της Γεροντίσσης και του Αγίου Δημητρίου και έδωσε τις ευχές του για την επερχόμενη πανήγυρη του Ιερού Ναού.

Τη λειτουργική τάξη επιμελήθηκε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Πολιούχου, Αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικαςσυμπαραστατούμενος από τους εφημερίους Πρωτοπρ. Γεώργιο Θεοδωρή και Πρωτοπρ. Νικόλαο Χαμαμτζόγλου.

 

Η λατρευτική αυτή σύναξη εντάχθηκε ασφαλώς στις προεόρτιες εκδηλώσεις προς τιμή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Επιπλέον, αποτέλεσε, για όλο το εκκλησίασμα και ιδιαίτερα τους νέους που διακόνησαν ή εκκλησιάστηκαν, μια ακόμη ευλογημένη ευκαιρία μετοχής στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στην προσευχή ενώπιον του ιερού λειψάνου του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου