Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Μήνυμα Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Με το χαμόγελο στα χείλη παν οι φαντάροι μας μπροστά…»

Ήταν η γενιά που δημιούργησε το Έπος του ’40…

     «Έπος του ‘40» !!! Το Έπος που δημιούργησαν κοινοί θνητοί που έγιναν λιοντάρια. Νέοι που ανδρώθηκαν με ιδανικά. Παλικάρια που γαλουχήθηκαν με πίστη στο Θεό και αγάπη στην Πατρίδα. 

     28η Οκτωβρίου 1940. Ήταν λίγο πριν τα ξημερώματα. Ο πρέσβυς της Ιταλίας ΕμμανουέλεΓκράτσι ξυπνά τον Ιωάννη Μεταξά και του ζητά να επιτρέψει στην Ιταλία να καταλάβει “ορισμένα στρατηγικά σημεία του Ελληνικού εδάφους” προκειμένου να διέλθουν χωρίς αντίσταση Ιταλικά στρατεύματα. “Alorsc'est la guerre” δηλαδή “Τότε, είναι πόλεμος” ήταν η αυτολεξεί απάντηση του Μεταξά. Ήταν η περιφραστική έκφραση του ΟΧΙ, της λέξεως που έγινε ο θρύλος της εποποιίας. Οι Έλληνες μαχητές με θάρρος και αποφασιστικότητα, όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλική επίθεση αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προωθήθηκαν πέραν των συνόρων, έως τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα.   

     Η ελληνική νίκη επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξε ότι η Ιταλία των “οκτώ εκατομμυρίων λογχών” -όπως έλεγε ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι- δεν ήταν ανίκητη. Εμψύχωσε και άλλους ευρωπαϊκούς λαούς να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονος που μέχρι τότε θεωρούνταν ανίκητες. Δεν είναι υπερβολική η άποψη ότι η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη. 

     28η Οκτωβρίου 2022.  82 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει πάλι την ίδια φράση στον εξ ανατολών  γείτονά μας ο οποίος -όπως έκανε και ο δικτάτορας Μουσολίνι- νομίζει ότι η πληθυσμιακή υπεροχή του μπορεί να υπερνικήσει την Ελληνική ψυχή και τη δύναμη που δίνει η πίστη στο δίκαιο του αγώνος. Είμαστε εδώ και έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε για άλλη μια φορά ένα νέο ΟΧΙ. 

 

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Ζήτω η Μακεδονία μας 

Ζήτω η Ελλάδα μας

 

Αναστάσιος Δ. Μανώλας

Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου