Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Παρουσίαση προγραμμάτων Perrotis College και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Τα τέσσερα καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα σε σύγχρονα θέματα γεωργικής ανάπτυξης που θα υλοποιήσουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και το PerrotisCollege της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 29ηςAgroticaΠρόκειται για τα προγράμματα: Βιολογική Γεωργία Τεχνολογία Τροφίμων - Μεσογειακή Διατροφή -Υδροπονικές Καλλιέργειες, η υλοποίηση των οποίων θα αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες. Θα υλοποιηθούν με την πιστοποιημένη μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΑΠ, ενώ ως προς το εργαστηριακό και πρακτικό τους μέρος θα αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις του ΕΑΠ στην Πάτρα και του Perrotis College στη Θεσσαλονίκη.

Στον χαιρετισμό του ο Dean of Perrotis College & Chair of the MSc Marketing for the Agro-Food Sector Department, ΔρΚωνσταντίνος Ρότσιος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των δύο εκπαιδευτικών φορέων, την οποία χαρακτήρισε «στρατηγική». 

«Τα τελευταία χρόνια, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αναζητούσε διακαώς τη ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα», τόνισε στον χαιρετισμό του –εκπροσωπώντας το ΕΑΠ- ο επιστημονικόςυπεύθυνος των προγραμμάτων κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την υλοποίησή τους και προσθέτοντας ότι από το 2020 το ΕΑΠ έχεικάνει ένα εκπαιδευτικό ακαδημαϊκό άνοιγμα προς τον αγροδιατροφικό τομέα.

Ακολούθησε η παρουσίαση των τεσσάρων προγραμμάτων. Αρχικά, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Καθηγητής του PerrotisCollegeΔρ. Αθανάσιος Γκέρτσης«ξεδίπλωσε» τα προγράμματα της Βιολογικής Γεωργίας και των Υδροπονικών Καλλιεργειών.Υπογράμμισε ότι απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό ατόμων που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γεωργική παραγωγή, σε αποφοίτους ΙΕΚ (σχετικών ειδικοτήτων), σε ερασιτέχνες για παραγωγή φυτών σε αστικά περιβάλλοντα και σε αγρότες. Αναφέρθηκε στις υδροπονικές καλλιέργειες, τα θερμοκήπια, τα υποστρώματα και παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τις χρήσεις της «αστικής γεωργίας». 

Τη σκυτάλη πήρε ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος και Καθηγητής του Perrotis CollegeΔρ. Τρύφων Αδαμίδης, ο οποίος παρουσίασε τα προγράμματα της Τεχνολογίας Τροφίμων και της Μεσογειακής Διατροφής. Τόνισε ότι το ποσοστό των ελλήνων γεωργών που έχει παρακολουθήσει κάποια επαγγελματική εκπαίδευση είναι 5,5%, όταν στην ΕΕ είναι 20,2%. Πρόσθεσε ότι τα προγράμματα απευθύνονται σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους μονάδων μεταποίηση/τυποποίησης τροφίμων, σε παραγωγούς και ιδιώτες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την μεταποίηση/τυποποίηση τροφίμων και σε απόφοιτους ΙΕΚ (σχετικών ειδικοτήτων). 

Για «εμβληματική συνεργασία» και «τεράστια επιτυχία» έκανε λόγο –σε τοποθέτησή του στο τέλος της εκδήλωσης- ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΑΠ της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Γιώργος ΚουλαουζίδηςΔιότι, όπως εξήγησε,συνεργάζονται η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η οποία για 120 χρόνια είναι πρωτοπόρος στην αγροτική εκπαίδευση και έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή της αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το οποίο τα τελευταία 30 χρόνια προσφέρει εκπαίδευση από απόσταση

Να σημειωθεί ότι η συνολική διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 300 ώρες, εκ των οποίων οι 30 ώρες είναι εργαστηριακές ασκήσεις. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκπαιδευτικό πιστοποιητικό. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου