Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Μπ. Σκούφα: «Εγκαταλελειμμένοι οι παραγωγοί καστάνου και σταφυλιών της Πιερίας. Στο έλεος των εμπόρων οι παραγωγοί ακτινιδίου. Ούτε λόγος για την αναδιαμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ!»

  

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία ζουν οι αγρότες της Πιερίας και συγκεκριμένα οι καστανοπαραγωγοί, οι σταφυλοπαραγωγοί αλλά και οι παραγωγοί ακτινιδίου, περιέγραψε για μια ακόμη φορά στην Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Αγρότες « χτυπημένοι» από τα καιρικά φαινόμενα, τους εμπόρους και την ανυπαρξία της κυβέρνησης

Η κα Σκούφα έκανε λόγο για «αγροτικό ζήτημα» στην Πιερία, με τους αγρότες να είναι «χτυπημένοι» από τα καιρικά φαινόμενα, από τους εμπόρους, αλλά και από την ανυπαρξία της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, το σταφύλι «Crimson»: λόγω των κλιματικών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης έχει καταστεί απολύτως ευπαθές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρηθεί ούτε δυο - τρεις μέρες στο ψυγείο, να σκίζει και έτσι μένει αδιάθετο και αμάζευτο, με«κρεμασμένη στο αμπέλι» το 70% της παραγωγής.

Οι έμποροι δεν αγοράζουν την παραγωγή ή την αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το καλλιεργητικό κόστος.

Παρόμοιο και το πρόβλημα των καστανοπαραγωγών, μιας και η διαρκώς εξαπλούμενη ασθένεια της φαιάς σήψης καστάνου και η άρνηση χρηματοδότησης της έρευνας για την καταπολέμησή της εδώ και 2 χρόνια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος και έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καστανοπαραγωγής να μην είναι εμπορεύσιμη. Έτσι, το 70% της παραγωγής μένει αδιάθετο στα δέντρα, ενώ το υπόλοιπο πωλείται στην υποτυπώδη τιμή των 0,50-0,60 λεπτών το κιλό.

Είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά, τόνισε η κ.Σκούφα, που οι καστανοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα!

Όσο για τους παραγωγούς ακτινιδίων, οι εξευτελιστικές τιμές που ζητούν οι έμποροι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων και ψυγείων, έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Σε όλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση, προστίθεται και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αναγκαιότατηςαναδιαμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, υπογράμμισε η κ. Σκούφα. «Με τον υπάρχοντα κανονισμό δεν καλύπτεται επί της ουσίας καμία ασθένεια και καμιά ζημιά που προκαλείται από καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και κρίσης». 

«Ναι μεν, αλλά..» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

«Προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε, κυρίως ως ασθένεια η οποία πρέπει να εκλείψει» απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς σε ότι αφορά τη φαιά σήψη καστάνου, λέγοντας πως δεν έχουν καταλήξει αν οφείλεται στην κλιματική κρίση ή και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Παρά τη μεγάλη ήδη καθυστέρηση, ο υπουργός απάντησε ότι το επόμενο διάστημα θα δουν με τις προτάσεις των επιστημόνων πώς μπορεί να γίνει η διαχείριση αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος.

Ο κ. Γεωργαντάς δεν απάντησε επί της ουσίας για ποιους λόγους δεν προχωρά η αναδιαμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκε μόνο σε «άλλους τρόπους αποζημίωσης» τους οποίους κατά καιρούς προσπαθεί να βρει το υπουργείο προκειμένου να αποζημιώσει τους παραγωγούς. Υπεραμύνθηκε δε της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αγνοώντας το γεγονός ότι οι καστανοπαραγωγοί έχουν μείωση της παραγωγής τους για 4η συνεχόμενη χρονιά, ότι οι αγρότες είναι επί της ουσίας στο έλεος των εμπόρων κι ότι η «επιστροφή» του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως την υλοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν φτάνει να γεμίσει ούτε μια φορά ένα ντεπόζιτο!

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησηςhttps://bit.ly/3TmMzcP

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου