Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Κάηκε η ρόκα στη Ρητίνη Πιερίας.

    

Μια ακόμη χρονιά οι γυναίκες της Ρητίνης τήρησαν το έθιμο την Τρίτη μέρα του Πάσχα. Χόρεψαν «θληκωτούς» και διπλωτούς χορούς τραγουδώντας τραγούδια για την άνοιξη μα και για τραγικά γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της τουρκοκρατίας. 

«Διπλωτός χορός Μπεΐνα μ’ διπλωτός χορός κι καγκελιαστός…» 

 

«Ανήμερα την πασχαλιά και την Δευτέρα μέρα 

Τούρκος παιδάκι άρπαξε απ της μάνας τα χέρια» 

 

Χόρεψαν και τραγούδησαν τα τραγούδια της ρόκας που για άλλη μια φορά πήρε φωτιά για να τελειώσει ο χορός να ξεκινήσει το κυνηγητό να απλωθεί πανικός να επιβεβαιωθεί η ρήση «θα ‘ρθει καιρός που μια γυναίκα με τη ρόκα της θα κυνηγήσει δέκα τούρκους» 

 

Στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας να «ανακάμψει» και να βρει ξανά και σταθερά την παραδοσιακή της περπατησιά η Ρητίνη οργανώθηκε από τον Χ.Α.Ο.Σ. Ρητίνης, η εκδήλωση στην πλατεία του χωριού το απόγευμα της Τρίτης 18 Απριλίου.  

 

Στο κάλεσμα του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν οι γυναίκες του χωριού, αλλά και νεώτερα κορίτσια, καθώς και νέοι του χωριού. Ο Γιώργος Ρουμπακιάς συνόδεψε με την γκάιντα τα τραγούδια και το χορό. 

 

Αυτή η πρώτη προσπάθεια έδειξε πως υπάρχει προθυμία και ενδιαφέρον για να οργανωθεί ένα χορευτικό τμήμα που θα δουλέψει ένα σύνολο παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της Ρητίνης. 

Σ αυτή την προσπάθεια είναι ευδιάκριτη η διάθεση – σχεδόν η ανάγκη - των μεγαλύτερων να συνεχίσουν να βιώνουν την χαρά και τη λύπη,  μέσα από το τραγούδι και το χορό, να τηρούν τα έθιμα και τα δρώμενα,  όπως έμαθαν από τους μεγαλύτερους. Το σημαντικότερο δε, είναι η θέληση των νεώτερων να μάθουν τα τραγούδια που συνόδευαν τις χαρές και τις λύπες των παππούδων και των γιαγιάδων τους. 

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος, κάτοικοι και επισκέπτες ενώ το παρόν έδωσαν βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές Πιερίας, εκπρόσωποι του Δήμου και υποψήφιοι για τον Δήμο Κατερίνης. 

 

Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην πετυχημένη αυτή εκδήλωση, όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρακολούθησαν χειροκροτώντας την προσπάθεια, καθώς και όσους επίσημους και μη επισκέπτες  τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου