Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ, ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

  Τις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης, δράσεις κοινωνικών φορέων  και τα έθιμα των ημερών που υλοποιούνται σε περιοχές της Πιερίας, τίμησε με την παρουσία της η πρώην Βουλευτής Πιερίας και εκ νέου υποψήφια στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μαρία Μίχου.

  Παράλληλα τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, η κ. Μίχου πραγματοποίησε την μοναδική λόγω της Εβδομάδας των Παθών, πολιτική συνάντηση. Στο δημοτικό διαμέρισμα της Βροντούς του Δίου-Ολύμπου, συζήτησε με τους κατοίκους της περιοχής τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, με κυρίαρχα τα ζητήματα των αποζημιώσεων και την μείωση του εισοδήματός τους.

  Στην τοποθέτησή της, επισήμανε: «Είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία η χάραξη Εθνικής στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή, η οποία θα αξιοποιεί τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της χώρας και των κατοίκων της υπαίθρου. Ακόμα επιβάλλονται καθοριστικές δράσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.»

  Ανέφερε την πολύ καλή κατάσταση του αγροτικού τομέα που επικρατούσε στη Βροντού παλαιότερα, αλλά δυστυχώς όχι τα τελευταία χρόνια, τόνισε τις αρνητικές πολιτικές επιλογές των δύο τελευταίων Κυβερνήσεων που οδήγησαν την αγροτική οικογένεια σε οικονομική δυσπραγία, αναπτύσσοντας και το σοβαρό θέμα των χαμηλών συντάξεων που οδήγησαν σε μαρασμό την κοινωνία της υπαίθρου.

  Την Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα των Παθών, η κ. Μίχου με την παρουσία της στις ακολουθίες των  Ιερών Ναών της Πιερίας βίωσε με τη δέουσα κατάνυξη την κορύφωση του Θείου Δράματος, ενώ το βραδινό του Αναστάσιμου Μεγάλου Σαββάτου  απηύθυνε το «Χριστός Ανέστη» και δέχθηκε τις ευχές συμπολιτών μας στην Ακολουθία της Ανάστασης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μακεδονίας της Κατερίνης.

Την Μεγάλη Πέμπτη 13-4-2023 η κ. Μίχου ήταν παρούσα στην κοινωνική δραστηριότητα του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν» όπου ο κοινωνικός φορέας της πόλης με το αφήγημα «κανένα παιδί χωρίς λαμπάδα το Πάσχα» διένειμε πασχαλινά είδη στις ωφελούμενε οικογένειες των προγραμμάτων του. Είχε εποικοδομητική συζήτησε με μέλη του συλλόγου και ενημερώθηκε διεξοδικά από τον πρόεδρο του «Βενιαμίν», Άρη Πετρίδη.

  Το παραδοσιακό έθιμο των αυγομαχιών «Γιορτή της Αγάπης» που αναβιώνει κάθε χρόνο στο δημοτικό διαμέρισμα του Άνω Αγίου Ιωάννη Κατερίνης, υλοποιήθηκε και φέτος παρά τον βροχερό καιρό τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα από την Τοπική Κοινότητα και τον Ποντιακό Σύλλογο «Άργος».

  Στο Ποντιακό έθιμο που συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό, η κ. Μίχου αντάλλαξε αναστάσιμες ευχές, τσούγκρισε τα κόκκινα αυγά, συνεχάρη τους διοργανωτές, δέχθηκε τα ευμενή σχόλια για προσωπική επιτυχία στις επικείμενες εκλογές και είχε ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον πρόεδρο του συλλόγου, Χρήστο Παυλίδη για τοπικά και πολιτιστικά ζητήματα.

  Επίσης την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 τίμησε με την παρουσία της το πατροπαράδοτο  έθιμο της ρόκας που το αναβιώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Μοσχοποτάμου και της Λαγοράχης. Έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία και με τις γυναίκες του χωριού αποδίδοντας τραγούδια του Πάσχα και η μεγαλύτερη και πρώτη του χορού  να κυνηγά και να καταδιώκει  τους άνδρες με αναμμένη φωτιά στο μαλλί της ρόκας. 

  Οι πρόεδροι των δύο συλλόγων, Δημήτρης Δημόπουλος του Μοσχοποτάμου, Γεώργιος Σησιός της Λαγοράχης και οι κάτοικοι των δύο χωριών υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την κ. Μίχου, ανταλλάσσοντας μαζί της τις Αναστάσιμες ευχές της Λαμπρής. Παράλληλα  εξέφρασαν την συμπάθεια στο πρόσωπο της πολιτικού, δηλώνοντας πέρα των ευχών και την  στήριξη τους στην κ. Μίχου στην προσεχή εκλογική διαδικασία.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου