Υλικά
Μερίδες: 4Για τους κεφτέδες
Για το τηγάνισμα
Για τη στάκα
- Για να φτιάξουμε τους αρνίσιους κεφτέδες με στάκα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε καλά για περίπου 3 - 4 λεπτά.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε καλά σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μικρούς στρογγυλούς κεφτέδες με βάρος περίπου 30 γρ. ο καθένας.
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο, αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Τηγανίζουμε τους κεφτέδες (σε δόσεις) για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν παντού.
- Βγάζουμε τους κεφτέδες με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Για τη στάκα
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για 2 - 3 λεπτά μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη στάκα, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου άλλα 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
- Βάζουμε τους κεφτέδες σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα στάκας και σερβίρουμε.
Μυστικά
* Στάκα: υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από την κρούστα του πρόβειου ή του αιγοπρόβειου γάλακτος - λέγεται «τσίπα» -όταν μείνει μερικές ώρες εκτός ψυγείου. Νοστιμίζει διάφορα φαγητά (μπουρέκια, καλιτσούνια, κρεατόπιτες) και το βρίσκουμε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα, όπως Χαλκιαδάκης, Αλυγιζάκης, Λιβυκόν, Σύντεκνοι, Συμπέθεροι) - προσοχή μην την μπερδέψετε με το στακοβούτυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου