Χοιρινή σπάλα με ντομάτα και γραβιέρα στη γάστρα
- Για τη χοιρινή σπάλα με ντομάτα και γραβιέρα στη γάστρα ξεκινάμε και βάζουμε στη γάστρα ή σε ταψί το ελαιόλαδο και τις πατάτες, μαζί με αλατοπίπερο, τη μισή ρίγανη, τον μισό κουρκουμά και τα δαφνόφυλλα. Τα ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την μπίρα, τον χυμό από τα λεμόνια, τη μουστάρδα και την ντομάτα κονκασέ.
- Τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μισό μείγμα στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μικρότερο μπολ αναμειγνύουμε τα σκόρδα με μπόλικο αλατοπίπερο.
- Ανοίγουμε τη σπάλα με ένα μαχαίρι στη μέση, για να ψηθεί πιο εύκολα, και την τοποθετούμε μέσα στο σκεύος ανάμεσα στις πατάτες.
- Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι τη σπάλα σε διάφορα σημεία και μπήγουμε μέσα τα αλατοπιπερωμένα σκόρδα.
- Περιχύνουμε τη σπάλα με το υπόλοιπο μείγμα της μπίρας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο κουρκουμά, τη ρίγανη, το κύμινο και το κάρι.
- Αραδιάζουμε τα κυβάκια του τυριού σε διάφορα σημεία της γάστρας, ανάμεσα στις πατάτες και στη σπάλα.
- Στρώνουμε από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την τριμμένη γραβιέρα.
- Αν έχουμε γάστρα, κλείνουμε το καπάκι κι αν κάνουμε το φαγητό σε ταψί, τότε σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε αρχικά σε δυνατό φούρνο στους 250°C για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C, και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για περίπου 2 ώρες.
- Στη 1 1⁄2 ώρα ελέγχουμε πόσο έχει μαλακώσει το κρέας και, αν χρειάζεται να ροδίσει, το ψήνουμε για την υπόλοιπη μισή ώρα ξεσκέπαστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου