Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Κερκυραϊκή ζόρκα (αρωματική χορτόπιτα χωρίς φύλλο)

 


Υλικά

Μερίδες: για ρηχό στρογγυλό ταψί 36-38 εκ

Για το χυλό

Για τη «γέμιση»

Διαδικασία

  1. Για την ζόρκα (αρωματική χορτόπιτα χωρίς φύλλο) ξεκινάμε και σε ένα σουρωτήρι βάζουμε τα χόρτα, τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μας, να μειωθεί ο όγκος τους.
  2. Τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα, να στραγγίξουν τα υγρά.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το χυλό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 - 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  4. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα χόρτα, το μάραθο, τα μυρώνια, τα κρεμμυδάκια, το τυρί, το γιαούρτι, αλατοπίπερο και 50 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  5. Λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα των χόρτων.
  6. Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Μυστικά

*Νεροκάρδαμο το πικάντικο Συγγενεύει με το κάρδαμο και το λάχανο και η γεύση του είναι πικάντικη - θυμίζει κάπως αυτήν του σιναπιού. Χρησιμοποιείται φρέσκο κυρίως σε σαλάτες. Το βρίσκουμε σε μεγάλες λαϊκές αγορές, ενημερωμένα μανάβικα και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου