Υλικά
Μερίδες: για ταψί 32 εκ.Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Φύλλο
- Για την ηπειρώτικη τυρόπιτα ξεκινάμε και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε βαθύ μπολ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
- Ρίχνουμε εκεί λίγο λίγο το νερό και με τα χέρια μας προσπαθούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι μέσα στον χυλό που δημιουργείται.
- Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή ελάχιστο αλεύρι.
- Πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με πετσέτα.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και το ανθότυρο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μικρές μπάλες.
- Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκ., με τον λεπτό πλάστη (βέργα), πασπαλίζοντας συχνά με αλεύρι για να μην κολλάει.
- Μόλις ανοίξουμε το πρώτο φύλλο, το στρώνουμε στη βάση του ταψιού με τις άκρες του να κρέμονται προς τα έξω.
- Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, να λαδωθεί παντού, και από πάνω στρώνουμε άλλα δύο ίδια φύλλα, λαδωμένα.
- Απλώνουμε στο τελευταίο το μείγμα των τυριών και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Τις λαδώνουμε κι αυτές.
- Καλύπτουμε τη γέμιση με τα άλλα δύο φύλλα, τα οποία ανοίγουμε στη διάμετρο του ταψιού μας, να μην εξέχουν.
- Τα λαδώνουμε ένα ένα. Στο τέλος, ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Μυστικά
Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, χρησιμοποιούμε 1 πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο και στρώνουμε 3 φύλλα στη βάση και 3 φύλλα στην επιφάνεια, όλα καλά λαδωμένα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου