Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ηπειρώτικη τυρόπιτα



Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Φύλλο

  1. Για την ηπειρώτικη τυρόπιτα ξεκινάμε και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε βαθύ μπολ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
  2. Ρίχνουμε εκεί λίγο λίγο το νερό και με τα χέρια μας προσπαθούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι μέσα στον χυλό που δημιουργείται.
  3. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή ελάχιστο αλεύρι.
  5. Πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με πετσέτα.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και το ανθότυρο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μικρές μπάλες.
  3. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκ., με τον λεπτό πλάστη (βέργα), πασπαλίζοντας συχνά με αλεύρι για να μην κολλάει.
  4. Μόλις ανοίξουμε το πρώτο φύλλο, το στρώνουμε στη βάση του ταψιού με τις άκρες του να κρέμονται προς τα έξω.
  5. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, να λαδωθεί παντού, και από πάνω στρώνουμε άλλα δύο ίδια φύλλα, λαδωμένα.
  6. Απλώνουμε στο τελευταίο το μείγμα των τυριών και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Τις λαδώνουμε κι αυτές.
  7. Καλύπτουμε τη γέμιση με τα άλλα δύο φύλλα, τα οποία ανοίγουμε στη διάμετρο του ταψιού μας, να μην εξέχουν.
  8. Τα λαδώνουμε ένα ένα. Στο τέλος, ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, χρησιμοποιούμε 1 πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο και στρώνουμε 3 φύλλα στη βάση και 3 φύλλα στην επιφάνεια, όλα καλά λαδωμένα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου