Ο Α.Σ. Ατραπός για ακόμη μία φορά διοργανώνει, το 7 ο Κύπελλο Kendo Θεσσαλονίκης από 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2013
υπό την αιγίδα της ΕΟΚΙΝ, Η διοργάνωση διεξάγεται στο Δημοτικό Γυμναστήριο Κολινδρού Πιερίας
όπου είχε διεξαχθεί και το 2011 με επίσημους προσκεκλημένους τους.
Το Kendo, όπως ασκείται σήμερα, αναπτύχθηκε περίπου 200 χρόνια πριν, όταν το "shinai" (σπαθί από μπαμπού) επινοήθηκε για να επιτρέψει την ασφαλή και ελεύθερη εξάσκηση της αρχαίας αυτής στρατιωτική τέχνης.
Κατά
τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν όλη η Ιαπωνία βρίσκονταν σε περίοδο
διαδοχικών εμφυλίων πολέμων, οι τεχνικές του σπαθιού ως αντικείμενο
σπουδής, αντιμετωπίζονταν ως ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι πολεμιστές
εκπαιδεύονταν να χειρίζονται το σπαθί σαν να ήταν προέκταση των χεριών
τους. Ξύλινα σπαθιά χρησιμοποιούνταν πιο συχνά για την μελέτη και την
εξάσκηση. Τελικά, για τον χειρισμό του σπαθιού επελέγησαν ορισμένες
βασικές φόρμες, που εξελίχθηκαν στις θεμελιώδεις φόρμες του Kendo και
ονομάζονται «kata».
Σε
ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπήρξαν πολλοί έμπειροι πολεμιστές
που υποστήριζαν την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα στον έναν ή στον άλλο
δρόμο/τρόπο, δημιουργώντας ανεξάρτητες σχολές, οι οποίες στο βάθος της
ιστορίας αριθμούσαν μέχρι και τις 600.
Τις
ημέρες των πολέμων, το άμεσο αντικείμενο ήταν φυσικά να σκοτώσουν τους
αντιπάλους τους. Έτσι οι πολεμιστές «bushi» ήταν εκπαιδευμένοι να
προκαλούν ακαριαίο θάνατο. Αυτός ο τρόπος εξελίχθηκε σε εθιμοτυπία για
την τέχνη του σπαθιού.
Στο
Kendo, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική η άριστη γνώση των
φορμών «kata». Ωστόσο, απλώς ο συνδυασμός φορμών δεν επαρκεί για την
κάλυψη τεχνικών που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα όσα
μπορεί να συμβούν σε μια μάχη. Η ελεύθερη εξάσκηση στη συνέχεια
δημιούργησε την ανάγκη για την εξέλιξη του «shinai» σπαθί από μπαμπού
και του προστατευτικού εξοπλισμού «bogu».
Σήμερα οι ασκούμενοι στο Kendo χρησιμοποιούν σπαθιά από μπαμπού «shinai» και εκπαιδεύονται στις φόρμες «kata» χρησιμοποιώντας πραγματικά ή ξύλινα σπαθιά.
ΦΩΤΟ-ΧΑΣΑΠΕΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου