Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Έριξε «αυλαία» το 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου


Παρουσία του υφ. Εξωτερικών Γ.Αμανατίδη το βράδυ της Κυριακής στο αρχαίο θέατρο Δίου –Πλούσιο μουσικοχορευτικό παραδοσιακό πρόγραμμα από συγκροτήματα της Ελλάδας και της Ρουμανίας


Γ.Αμανατίδης: «Συγχαίρω από καρδιάς τους διοργανωτές, που εδώ και χρόνια εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την ανάδειξη του πολιτισμού μας όχι μόνο στον νομό Πιερίας, αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, έχοντας καταστήσει το Φεστιβάλ Ολύμπου σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας
Γρ.Παπαχρήστος: Απόψε δεν αποχαιρετούμε τους φίλους μας από τη Ρουμανία, τους υποδεχόμαστε  και τους καλωσορίζουμε ως παντοτινούς φίλους»


Με μια εξαιρετική μουσικοχορευτική εκδήλωση που είχε χρώμα και άρωμα Ελλάδας και Ρουμανίας το 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου έριξε «αυλαία» το βράδυ της Κυριακής στο αρχαίο θέατρο Δίου.
Στην τελετή λήξης της διοργάνωσης παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ παρόντες ήταν ακόμη η πολιτιστική ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρουμανίας η Ανκα Σισαλίτα και ο βουλευτής Πιερίας Χ.Τζαμακλής.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε από το βήμα το μέλος του Δ.Σ.  Φεστιβάλ Ολύμπου Περικλής Χατζηγιάννης που τόνισε πως το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ικανοποίησε κάθε καλλιτεχνική απαίτηση.

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρ.Παπαχρήστος
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος χαιρετίζοντας τη λήξη της φετινής διοργάνωσης τόνισε: « Η Πιερία καυχιέται για πολλά πλεονεκτήματα που της χάρισε κυρίως η φύση και ο πολιτισμός. Μπορεί όμως να καυχιέται και για ένα άλλο πλεονέκτημά της που είναι δημιούργημα  των ανθρώπων της. Κι αυτό είναι το Φεστιβάλ Ολύμπου, που δημιούργησαν πριν αρκετά χρόνια άνθρωποι με οραματική αντίληψη για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνολική ανάπτυξη της Πιερίας τόσο στον πνευματικό όσο και τον πολιτιστικό τομέα.
Ο πολιτισμός ενώνει, ανατάσσει το πνεύμα, ανοίγει δρόμους επικοινωνίας με άλλους λαούς. Με το θεσμό της τιμώμενης χώρας ανοίξαμε πολιτιστικά μονοπάτια ανάμεσα στον Όλυμπο και τις Άλπεις, τον Άτλαντα, τα Καρπάθια, ενώσαμε τις πολιτιστικές μας ευαισθησίες με λαούς της Ευρώπης, της Αφρικής και της Βαλκανικής. Η Πιερία έγινε γνωστή και απέκτησε περισσότερους φίλους στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Μαρόκο και φέτος τη Ρουμανία. Απόψε στην τελετή λήξης τιμούμε τη χώρα της Ρουμανίας, τιμούμε τους φίλους μας που αγαπούν τη χώρα μας και ιδιαίτερα την Πιερία. Απόψε δεν τους αποχαιρετούμε, τους υποδεχόμαστε  και τους καλωσορίζουμε ως παντοτινούς φίλους και τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στον τόπο μας»

Ο υφ.Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης
Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, εξήρε τη συμβολή του Φεστιβάλ Ολύμπου στην πολιτιστική εξωστρέφεια της χώρας και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν αυτές τις προσπάθειες: «Επιθυμώ να συγχαρώ από καρδιάς τους διοργανωτές, που εδώ και χρόνια εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την ανάδειξη του πολιτισμού μας όχι μόνο στον νομό Πιερίας, αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, έχοντας καταστήσει το Φεστιβάλ Ολύμπου σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας.
Πολύ περισσότερο, όταν το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει καθιερώσει από το 2010 το θεσμό της τιμώμενης χώρας, ενισχύοντας με τις όποιες δυνάμεις του τη διεθνή εικόνα της χώρας, γεγονός που με έφερε σήμερα εδώ, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου.
Ιδιαίτερα για τη Ρουμανία, η οποία αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, οι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί μας δεσμοί είναι εξόχως ισχυροί. Από το 2008 λειτουργεί στο Βουκουρέστι το αμιγές ελληνικό σχολείο «Αθηνά», με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων. Στο σχολείο λειτουργούν νηπιαγωγείο, 3θέσιο δημοτικό σχολείο και από το 2014 με την απόσπαση τριών καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης λειτουργούν και οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Επιπλέον, στις πόλεις Tulcea, Braila, Galati λειτουργούν 2  ενταγμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, ενώ στις πόλεις Izvoarele, Bucuresti και Ploiesti, λειτουργούν 5 μη ενταγμένα Τ.Ε.Γ. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας πραγματοποιείται επίσης στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, όπου λειτουργεί έδρα Νεοελληνικών Σπουδών και μεταπτυχιακό πρόγραμμα  και στο Πανεπιστήμιο  Ιασίου, όπου λειτουργεί Λεκτοράτο Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του Α.Π.Θ. συνέβαλε στην αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για σπουδές Ελληνικών σε Πανεπιστήμια της Ρουμανίας και βέβαια παραμένουμε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη μελλοντική συνεργασία.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην πρόσφατη υπογραφή δύο νέων Πρωτοκόλλων Συνεργασίας, τα οποία υπογράφηκαν τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Petroleum – Gas University of Ploiesti, όπως επίσης και στο γεγονός ότι εξετάζεται το θέμα της ίδρυσης  Ρουμανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Τέλος, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε σε επίπεδο UNESCO, σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και καταπολεμήσεως της αρχαιοκαπηλίας.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών στοχεύουμε στην αξιοποίηση όλων των πόρων της Μορφωτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας, για αυτό και από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας έχουμε ιδρύσει Ειδική Γραμματεία Μορφωτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στόχος μας δεν είναι άλλος από την συστηματική υποστήριξη διμερών δράσεων και την ενθάρρυνση νέων πρωτοβουλιών, με αποτέλεσμα τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών αξιών».

Η πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Ρουμανίας κ.Ανκα Σισαλίτα
Στις εξαιρετικές ελληνορουμανικές σχέσεις και στη συμβολή της πολιτιστικής συνεργασίας στους δεσμούς των δυο λαών αναφέρθηκε η πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Ρουμανίας κ.Ανκα Σισαλίτα στο χαιρετισμό της.
Τους τελευταίους δυο μήνες βάλαμε γερά θεμέλια στη συνεργασία αυτή, τόνισε,  που θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μελλοντικά.
Η κ. Ανκα Σισαλίτα πρότεινε από το βήμα του Φεστιβάλ Ολύμπου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αδελφοποίηση των Καρπαθίων με τον Όλυμπο και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συνεργασία τον πρόεδρο του ΟΡΦΕΟ κ. Παπαχρήστο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γ.Χανδόλια και όσους βοήθησαν για την επιτυχημένη διοργάνωση.

Ακολούθησε πλούσιο μουσικο-χορευτικό πρόγραμμα. Συμμετείχαν το λαϊκό συγκρότημα της Ρουμανίας «Τα Καρπάθια», το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, η Μαρίκα Φωτοπούλου ο μαέστρος Ν.Πατρής και η ορχήστρα του.  Η βραδιά ολοκληρώθηκε με σύντομο απο-χαιρετισμό της διοργάνωσης από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γ.Χανδόλια. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου