Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ :ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΨΗΛΟΝ ΡΑΧΙΝ, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΡΟΘΥΜΙΑΝ”

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ | 21:00


Μία θεατρική παράσταση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας που αναμένεται να συγκινήσει, να προβληματίσει αλλά και   να γίνει η αφορμή για την έναρξη μίας ουσιαστικής συζήτησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δημιουργός της Χάρης Αμανατίδης, φιλοξενεί το βράδυ του Σαββάτου το 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Εν όψει της παράστασης οι συντελεστές της παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στο κοινό της Πιερίας.



Τίτλος αυτής “Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν” (“Για μια ψηλή πλαγιά, για μία νοσταλγία”) που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Με εναλλαγή νεοελληνικής και ποντιακής διαλέκτου οι συντελεστές της παράστασης πρόκειται να παρουσιάσουν το δράμα της γενοκτονίας που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας αλλά και οι υπόλοιποι  λαοί από την τουρκική θηριωδία, “μέσα από τις μνήμες, όπως αυτές έφτασαν στη γενιά μας από τους προγόνους μας” όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.  


Η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Ζαΐρα Λαζαρίδου έκανε λόγο για ένα τολμηρό εγχείρημα καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Ποντίων τολμά να παρουσίασει κάτι στο αρχαίο θέατρο του Δίου. “Πιστεύουμε ότι το εγχείρημά μας θα τύχει της ανταπόκρισης των κατοίκων της Πιερίας γιατί το δράμα της προσφυγιάς, μέσω της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας,  δεν είναι υπόθεση μόνο των Ποντίων και των Μικρασιατών αλλά όλου του ελληνισμού. Ελληνισμός και βανδαλισμός είναι έννοιες διαμετρικά αντίθετες” σημείωσε η κ. Λαζαρίζου απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση στον κόσμο να δει την παράσταση “για να τιμήσουμε”, όπως τόνισε, “τη μνήμη των προγόνων μας”.

Αναφερόμενη στη συνεργασία της Ένωσης Ποντίων με τον σκηνοθέτη Χάρη Αμανατίδη, τα τελευταία δύο χρόνια, είπε ότι κατάφερε να εμπνεύσει τη θεατρική ομάδα και το αποτέλεσμα μένει να το δούμε το Σάββατο στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Όπως είπε, πρόκειται για έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη με την ποντιακή του καταγωγή να επιδρά καταλυτικά στο αποτέλεσμα, δημιουργώντας μία παράσταση που φιλοδοξεί να “ανοίξει τα φτερά της” και εκτός Πιερίας.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης, Χάρης Αμανατίδης, ευχαρίστησε την Ένωση Ποντίων για τα μέσα που παρείχε για να δημιουργηθεί η παράσταση, για το πνεύμα της συνεργασίας και της ελευθερίας που έχουν ανάγκη, όπως είπε, οι καλλιτέχνες για να δημιουργησουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. “Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό που μας επέτρεψε να ασχοληθούμε με δύσκολα θέματα. Ένα τέτοιο θέμα ήταν αυτό της γενοκτονίας και της καταστροφής ενός πολιτισμού αλλά και όλων των διαφορετικών πληθυσμών από τον τούρκικο πληθυσμό” ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αμανατίδης.

“Τα περισσότερα κομμάτια από το έργο μας είναι οι μνήμες των προγόνων μας, όπως έφτασαν στη δική μας γενιά. Ταυτόχρονα το έργο έχει και κομμάτια που αντλήσαμε από λογοτεχνικά κείμενα και θεατρικά έργα που ασχολούνται με το θέμα αυτό” πρόσθεσε ο σκηνοθέτης επισημαίνοντας ότι το έργο προσεγγίζει το θέμα, ως υπόθεση όχι μόνο του ελληνισμού αλλά όλης της γης και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας.

Ο κ. Αμανατίδης ομολογεί πως πρόκειται για μία “σκληρή” παράσταση, ωστόσο υπάρχει μία απόσταση ασφαλείας-100 χρόνων- από τα γεγονότα. “Χρειάστηκε να περάσουν τρεις γενιές για να μπορέσουμε να ανοίξουμε νηφάλια τη συζήτηση για το τι συνέβη στην μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ο λαός μας”.

Τέλος η έφορος του θεατρικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων, και μία εκ των ηθοποιών, Μαίρη Αραβίδου, σημείωσε ότι ήταν πρόκληση για όλους η συμμετοχή στην παράσταση  κάνοντας λόγο για μία παράσταση ποιοτική με πολλά μηνύματα.
Μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες, ξεδιπλώνονται οι διάφορες πτυχές του δράματος της προσφυγιάς. Καταγράφεται ανάγλυφα ο πόνος και ο θρήνος των επιζώντων, τα συναισθήματα που γέννησε η βίαιη αποκοπή τους από τη γενέθλια γη και η τραυματική προσαρμογή τους στην άξενη νέα πατρίδα. Ζωντανές μαρτυρίες που φωτίζουν την πορεία του ταξιδιού της προσφυγιάς και την αναζήτηση του νέου τόπου για να ριζώσουν και να προκόψουν.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Σκηνοθέτης: Χάρης Αμανατίδης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου, Σκηνικά/ κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου, Μουσική επένδυση: Περιστέρα Πεΐδου, Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου, Ηχητικά/ Φωτισμός: Μπάμπης Κοκκινίδης, Λύρα: Βασίλης Μαυρομουστακίδης, Νταούλι: Γιώργος Μιχαηλίδης
ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ
Αλεξανδρίδου Ζήνα (μαρτυρία του Θανάση Γ. Κακογιάννη- Αλάτσατα Ευρυθραίας)
Αραβίδου Μαίρη (απόσπασμα από το θεατρικό έργο “Θάψε του νέκρους” του Ίρβιν Σω)
Ευμορφίδου Κυριακή (μαρτυρία της Ναυσικάς Αθανασιάδου)
Κοκκινοπλίτη Βάσω (απόσπασμα “Γη, Πατρίδα” του Άρη Σκιαδόπουλου)
Παναγιωτίδου Παρθενόπη (μαρτυρία της Μαρίας Καπασακαλίδου- Σούρμενα Πόντου)
Παντελίδου Πηνελόπη (απόσπασμα “Γη, Πατρίδα” του Άρη Σκιαδόπουλου)
Πεΐδου Περιστέρα (απόσπασμα από τα “Ματωμένα Χώματα” της Διδώς Σωτηρίου)
Πουρσανίδης Δημήτρης (απομνημονεύματα του Θεόφιλου Χαλκίδη- Κοτύωρα Πόντου)
Σιδηροπούλου Άννα (απόσπασμα “Αριάγνη” του Στρατή Τσίρκα)
Συμεωνίδης Δημήτρης (κείμενο της Δήμητρας Μυστρίδου)
Τσορμπατζίδης Λάζαρος (μαρτυρία του Αβραάμ Τερζόπουλου- Νεοκαισάρεια Πόντου)
Χατζηδημητρίου Σοφία (απομνημονεύματα του Σάββα Κανταρτζή και κείμενο του Αντώνη Κάλφα).

Εισιτήριο: 5 ευρώ
Παιδιά έως 12 ετών: Δωρεάν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου