Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Δήμος Κατερίνης: Κέφι, γνώση και παιδική φαντασία στις δημοτικές βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού


Μετά την ολιγοήμερη καλοκαιρινή ανάπαυλα, οι δημοτικές βιβλιοθήκες Κατερίνης και Κορινού αντίστοιχα, με πρωταγωνιστές τα παιδιά και με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών συνεχίζουν τις δράσεις τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016».

Πιο συγκεκριμένα, στην Κατερίνη μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή στη γιορτή του δημοτικού πάρκου και με έναυσμα την ανάγνωση του βιβλίου «Ένα αλφαβητάρι ταξίδι», τα παιδιά πληροφορήθηκαν τον τρόπο γραφής των αρχαίων λαών, έμαθαν για τα πρώτα δείγματα γραφής, για το δίσκο της Φαιστού και αμέσως μετά δημιούργησαν στο εργαστήριο, το δικό τους αλφαβητάρι. Ειδικότερα, κάθε παιδί ζωγράφισε ένα γράμμα της αλφαβήτου και κατόπιν έγραψε μία λέξη, με αφετηρία και έμπνευση το αρχικό του γράμματος. Στην παραλλαγή προστέθηκαν  χαράξεις  και η γραφή ενός μηνύματος πάνω σε πηλό, όπως συνήθιζαν οι αρχαίοι λαοί. Στον επίλογο τα παιδιά επιμελήθηκαν το δημιουργικό μίας αφίσας που ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν».


«Ο χώρος της βιβλιοθήκης πλημμυρίζει καθημερινά από κέφι, ζωντάνια, ενθουσιασμό και παιδικά χαμόγελα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, προκειμένου να αγκαλιάσουν τις δράσεις μας και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο»  υπογραμμίζει σε δήλωσή της, η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,  Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου τονίζοντας ότι «απτά και καθημερινά κάνουμε πράξη τη διαχρονική προτεραιότητα για τον Δήμο μας,  που όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, είναι η παιδεία και ο πολιτισμός»

Στον Κορινό, οι επόμενες προγραμματισμένες δράσεις έχουν ως θέμα: Στις 26/08 «Ένα Καρπούζι» και στις 02/09 «Εφημερίδες». Όπως σημειώνει η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού  Φωτεινή Καρασερίδου: «Όλες οι δράσεις μας υλοποιούνται με την καθοριστική συνδρομή των εθελοντών και επικεντρώνονται στην άμεση επαφή των παιδιών με το βιβλίο, ενώ παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν, να ψυχαγωγηθούν, να ταξιδέψουν και να εμπνευστούν συντροφιά με τον κόσμο της γνώσης».
Όπως είναι γνωστό, καθώς ολοκληρώνονται οι αποστολές, παιδιά από βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα επικοινωνούν τις περιπέτειες τους στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #ΚΕ2016gr και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα network.nlg.gr. Φέτος στην Κατερίνη, στον Κορινό, καθώς και στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας όλα έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξερευνηθούν. Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Τα εργαστήρια με τους μικρούς εξερευνητές συνεχίζονται…..












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου