Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», τους οποίους συνόδευε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γεωργικής Ανάπτυξης Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Στεργίου περιέγραψε τις δραστηριότητες αλλά και τα σχέδια για το μέλλον. Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός δημιουργήθηκε το 2004 για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη διάθεση του προϊόντος. Σήμερα λειτουργεί καθετοποιημένη πιστοποιημένη κατά ISO μονάδα όπου το παραγόμενο προϊόν τυποποιείται και οδηγείται στο εμπόριο. Η παραγωγή γίνεται με εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και ανέρχεται στους 2.000 τόνους φασολιών ετησίως. Στις άμεσες προτεραιότητες του Συνεταιρισμού είναι η ίδρυση κονσερβοποιείου όπου θα παράγεται μια σειρά προϊόντων όπως φασόλια κονσέρβα, τουρσί φασόλι, αλλά και καινοτόμα προϊόντα που θα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη την πιπεριά Φλωρίνης, τα τσιρόνια και άλλα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.
Στα πλαίσια της συνάντησης αναφέρθηκε και η επιλογή του Συνεταιρισμού να εντάξει στις δραστηριότητές του την κτηνοτροφία με στόχο την αξιοποίηση του εκλεκτής ποιότητας μοσχαρίσιου κρέατος της περιοχής, το οποίο παράγεται από την αυτόχθονη κόκκινη φυλή αγελάδος. Σημειώθηκε μάλιστα η ανάγκη να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα  λειτουργίας κινητού σφαγείου για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τοπικών κτηνοτρόφων καθώς το πλησιέστερο σφαγείο απέχει περί τα 100 χιλιόμετρα.
Από τη μεριά του ο Αναπληρωτής Υπουργός αφού συνεχάρη τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού για την προσπάθεια αναβάθμισης της τοπικής παραγωγής, δήλωσε ότι οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 οφείλουν να στοχεύουν στην υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων τα οποία συνοδεύονται από μια αξιόπιστη μελέτη βιωσιμότητας και ξεφεύγουν από την παλαιά και λανθασμένη αντίληψη για απορροφητικότητα χωρίς ολοκληρωμένο κάθετο σχεδιασμό. Οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι νέοι με σχηματισμό Ομάδων Παραγωγών, λειτουργώντας με το καλύτερο δυνατόν θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας και με νέα αντίληψη λειτουργίας έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των κινήτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε το πιστοποιημένο ποιοτικό προϊόν τους να προσεγγίσει προνομιακά και με αξιώσεις τις διεθνείς αγορές επιτυγχάνοντας ένα εξαιρετικά αξιοπρεπές εισόδημα για τους ίδιους και την τοπική οικονομία.      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου