Αυτή τη φορά, η αιρετή περιφερειακή αρχή, βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών ακτινιδίων και ρυζιού, διεκδικώντας ενεργοποίηση δέσμης οικονομικών μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος που πλήττεται από θεομηνίες αλλά και από κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, αναδεικνύοντας την αυξημένη ευαισθησίας της διοίκησης αλλά και των διοικούντων σε αυτήν, βρίσκεται πάντα δίπλα στους καθημερινούς ήρωες της Πιερικής Γης, στηρίζοντας με κάθε τρόπο ανθρώπινο αλλά και μέσω των αρμοδιοτήτων της, τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής και εξασφάλισης εισοδήματος για τους κατοίκους της Πιερικής υπαίθρου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, προβληματισμός υπάρχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου(ΕΔΟΑ) για την φετινή εμπορική περίοδο του ακτινιδίου, ζητώντας οικονομική στήριξη του κλάδου από το κράτος.
Τη φετινή χρονιά, στην Πιερία, παρατηρείται μεγάλος όγκος μικρών καρπών ακτινιδίων, ο οποίος είναι δύσκολο να απορροφηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από την αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία υψηλού στοκ μικρών μεγεθών στις εγκαταστάσεις των εξαγωγέων και κατά συνέπεια την μείωση της συντηρησιμότητας των καρπών και του ποσοστού αξιοποίησης τους. Είναι πολύ πιθανόν φέτος ποσότητες ακτινιδίων να μείνουν αδιάθετες με τους αγρότες να μην μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό ούτε στον επιχειρηματικό τομέα αλλά ούτε και στο νοικοκυριό τους.
Το κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης φρούτων και λαχανικών (ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες) έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν εκτοξεύσει το κόστος αποθήκευσης σε τιμή δεκαπλάσια σε σχέση με την εμπορική περίοδο 2020 – 2021 (από 0,02 λεπτά το κιλό ανά μήνα αποθήκευσης σε 0,22 λεπτά το κιλό /μήνα αποθήκευσης).
Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς, ενός Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, του ακτινιδίου Κατερίνης – Πιερίας (στο σύνολό της), είναι ένας εξωστρεφής αγροτικός κλάδος που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και διαδραματίζει πολύ σημαντικό οικονομικό άξονα στήριξης της τοπικής οικονομίας στην Πιερία.
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν, την τρωτότητα της αγοράς λόγω των ιδιαίτερων γεωπολιτικοοικονομικών συνθηκών, παρατηρούμε για πολλοστή φορά μία οικονομική πίεση στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην Πιερία, με τα μεγάλα ποσοστά καταστροφής και απώλειας της αξίας της καλλιέργειας. Γίνεται λοιπόν, επιτακτική ανάγκη βοήθειας προς τους παραγωγούς αυτούς, με την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών μέσων οικονομικής στήριξης σε όλα τα στάδια της παραγωγής (καλλιέργεια, μεταποίηση, συγκομιδή, αποθήκευση, διακίνηση – εμπορία)για την οικονομική στήριξη και άμβλυνση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων που είναι υποχρεωμένοι να ζουν οι ασχολούμενοι με την καλλιέργεια της ακτινιδιάς και να τα αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Ως κύριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Πιερίας, προσδιορίζεται η καλλιέργεια του ρυζιού, η οποία μπορεί να χαρακτηρίζεται ως εκτατική μονοκαλλιέργεια σε τοπικό επίπεδο αγροκτήματος Αιγινίου Πιερίας αλλά με υψηλή εντατικοποίηση της παραγωγής.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους ορυζοκαλλιεργητές που επλήγησαν από θεομηνία, στην κρισιμότερη στιγμή της καλλιέργειας, δηλαδή στην περίοδο της συγκομιδής – όπου το συγκομισθέν προϊόν περιορίσθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής, με την αποστολή συνεργείων για την καταγραφή και την εκτίμηση της ζημιάς.
Με τεκμηριωμένα έγγραφα διαβήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων [(α) το υπ’ αριθμ. 80210(269)/01.02.2023 έγγραφο με θέμα: «ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022» & (β) το υπ’ αριθμ. 79427(266)/01.02.2023 έγγραφο με θέμα: «ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ»], η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο πλευρό των πονούντων την αγροτικής μας γη, διεκδικώντας την ενεργοποίηση δέσμης οικονομικών μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος που πλήττεται από θεομηνίες αλλά και από κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες για κάθε αγροτική οικογένεια που καλείται να αντιμετωπίσει αντίξοες και εξωγενείς παράγοντες και απειλές για την παραγωγή – επιχείρηση αλλά ακόμα – ακόμα και για την επιβίωση της ίδιας της οικογένειας.
«Βούληση της αιρετής περιφερειακής αρχής είναι να μάχεται επί δικαίω και να υπερασπίζεται τον αγώνα και τον μόχθο του κάθε πολίτη», τονίζει με νόημα η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου